JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Edge spar fem miljarder åt operatörerna
Två av Sveriges största 3G-operatörer, Teliasonera och Vodafone, vill att villkoren ändras i Sverige så att 3G-näten får byggas med Edge-teknik och inte WCDMA i glesbygden.Förändringen ska inte påverka nätets kvalitet men kan spara minst fem miljarder kronor för de svenska 3G-operatörerna, enligt Östen Mäkitalo, teknisk expert på Teliasonera.
I Finland har Teliasonera redan tagit Edge i drift i halva GSM-nätet som täcker 60-80 procent av landets yta. Teliasonera kan via Edge erbjuda 3G-tjänster med över 120 kbit/s till GSM-abonnenterna under 2004 och 2005.

Parallellt byggs nya WCDMA-nät som enbart täcker stora orter, cirka 20-30 procent av ytan i Finland. GSM-nätet med Edge och WCDMA-näten integreras. Det innebär att WCDMA-näten kan svara för både telefoni och datatjänster i storstäder och i dessa områden kan GSM/Edge också svara för backup för WCDMA tack vare bra täckning även där. Utanför storstäderna klarar GSM/Edge telefoni och datatjänster. I storstäderna kan WCDMA användas för att erbjuda tjänster med högre datahastighet.

I takt med ökad efterfrågan och krav på snabbare tjänster är det sedan möjligt att på sikt införa WCDMA i en allt större del av landet.v
Ett nytt argument som nu förs fram är att en förbättrad produktgeneration av Edge beräknas bli klar i slutet av detta år vilket innebär att tekniken uppnår datahastigheter på 300 kbit/s till 400 kbit/s, enligt Östen Mäkitalo.

Därmed kan Edge klara samma kapacitet som WCDMA-näten ska tillhandahålla, enligt tillståndsvillkoren i Sverige och Norge.

- Licensvillkoren i Sverige anger att varje 3G-nät ska ha 99,98 procents befolkningstäckning och en viss datakapacitet. Vår syn är att för den sista delen av befolkningstäckningen, det kan röra sig om några procent eller mer, så bör vi få rätt att använda en alternativ teknik och vi tror att Edge är lämpligt, säger Marie Ehrling, vd för Teliasonera Sverige.

- För tre år sedan gavs licensvillkoren och då talades det enbart om WCDMA-tekniken. Sedan dess har Edge blivit en gångbar 3G-teknik.

- Vi tycker inte att man på något sätt ska frångå löftet om befolkningstäckning men vi vill se till att löftet kan klaras till en rimlig kostnad, säger Marie Ehrling.

Teliasonera vill få till stånd en överenskommelse med övriga 3G-operatörer och regleringsmyndigheten PTS. Även värsta konkurrenten Vodafone är intresserade av att tillståndsreglerna ändras så att Edge får användas istället för WCDMA, anger talesman Johan Holmgren till Elektroniktidningen.

Svenska regleringsmyndigheten PTS känner till argumenten men har ännu inte fått någon formell framställning om saken, uppger Katarina Kämpe på PTS.

Även i Norge är argumenten de samma:

- Netcom kan bygga ut 3G-nät i Norge med en kombination av WCDMA och Edge som täcker 95 procent av befolkningen. För nästan samma kostnad kan vi täcka 76,5 procent av befolkningen om vi bara får använda WCDMA, säger Barbara Thoralfsson, vd för Teliasoneras mobilbolag Netcom i Norge.

Enligt Thoralfsson planerar Netcom inom kort att göra en framställning till det norska Samferdselsdepartementet med förslag att företaget får använda Edge-teknik i kombination med WCDMA.

Om myndigheterna ändrar regelverket kan det i Norge och Sverige bli så att cirka 30 procent av landarealen med huvuddelen av bostäderna i landet täcks med WCDMA och cirka 50 procent av landets yta med en mindre del av bostäderna täcks med Edge. Införande av Edge innebär att det befintliga GSM-nätet uppgraderas så att det klarar 3G-tjänster.

Ingar Lindholm


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)