Utvecklingsföretaget RTX Telecom startade 1993 av tre danska ingenjörer och företaget är inriktad på systemutveckling för radiobaserade produkter. RTX utveckar produkter bland annat för för DECT, CDMA (telefoner), Bluetooth, GSM/GPRS (telefoner) och TD-SCDMA. Omsättningen var 178 miljoner danska kronor verksamhetsåret 2002/2003 och antalet anställda var 219. Företaget har gått med förlust de två senaste åren och för detta verksamhetsår beräknas förlusten till 20 miljonder danska kronor. |
TD-SCDMA är en ny 3G-standard som konkurrerar med WCDMA, CDMA2000 och GSM/Edge. Den kinesiska staten etablerade för några år sedan en allians med tyska Siemens för att ta fram en ny standard som är mer frekvenseffektiv, passar för telefoni och dessutom blir billig. Målet är att denna kinesiska 3G-standard ska få spridning i övriga Asien, Afrika och Latinamerika och få flera hundra miljoner abonnenter.
- Den kinesiska regeringens mål är att försöka utveckla en egen mobiltelefonindustri baserad på en egen standard, säger Evan Yu, vd för Commit.
En rad företag har investerat i TD-SCDMA och det finns nu en industriell infrastruktur som gör det möjligt att starta utbyggnad i stor skala under 2005, enligt flera bedömare.
De nya mobiltelefonkretsarna är naturligtvis av central betydelse och det är mycket tunga företag som investerat i utveckling av mobiltelefonkretsar. Delägare i Commit är Nokia, Texas Instruments och Sydkoreas LG. Bakom T3G finns bland andra Philips och Samsung.
I detta sammanhang är naturligtvis danska RTX ett uppstickarföretag. RTX var dock först att visa upp sin prototypkrets förra året och företaget siktar på att sälja sina konstruktioner till kretstillverkare och mobiltelefontillverkare i hela världen.
- RTX har investerat cirka 200 manår hittills i TD-SCDMA. Vi har investerat egna pengar i utvecklingen och har även kundkontrakt. Vi visste att de stora leverantörerna var låsta till utveckling av WCDMA. Vi såg TD-SCDMA som en nischstrategi, säger Klaus Ahlbeck.
- Vi bedömer att TD-SCDMA kan få en stor spridning och nå över 100 miljoner mobilabonnenter bara i Kina, säger Ahlbeck.
Det finns dock branschexperter som tror att Kina misslyckas med TD-SCDMA.
- Det är inga problem att nå 10-20 miljoner abonnenter för TD-SCDMA i Kina. Men för att standarden ska få någon betydelse för världsmarknaden så måste man in på fler marknader och nå mer än 100 miljoner användare. Där sätter jag ett frågetecken, säger Bengt Nordström i det svenska konsultföretaget Northstream.
RTX fick ett utvecklingskontrakt för TD-SCDMA år 2000 och har sedan fått ytterligare två kontrakt för utveckling av kretsdesign för TD-SCDMA-telefoner. Ett av kontrakten avser mobilkretsar som klarar GSM/TD-SCDMA. En sådan telefon kan automatiskt skifta från TD-SCDMA till GSM-nätet när TD-SCDMA-nätet inte längre har täckning.
RTX anger att kunderna är hemliga och att en av dem är bland världens ledande tillverkare av mobiltelefonkretsar. Eftersom tyska Siemens är den tyngste systemleverantören i världen bakom TD-SCDMA så är det naturligtvis sannolikt att företag i Siemenskretsen är en av slutkunderna.
Göte Andersson