JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europa laddar för bättre HDTV än USA och Japan
Klarar Europa att införa världens mest avancerade HDTV-standard, något som är bättre än den HDTV som USA och Japan redan har i drift? Det är den kritiska fråga som Europas tv-bolag nu står inför.
- Sveriges Television Utveckling förordar att European Broadcasting Union redan efter sommaren 2004 enas om progressiv scanning och i första vändan videoformatet 720P för HDTV i Europa. Slutmålet ör dock 1080P, säger Lars Haglund, SVT utveckling till Elektroniktidningen.

European Broadcasting Union, EBU, organiserar Europas tyngsta tv-bolag. Organisationen är nu i full färd med att utarbeta en strategi för storskaligt införande av HDTV i Europa. En utveckling som redan tagit fart i Japan och USA.

Nyckeldata för 1080 Progressiv är 1080 linjer per bild och 1920 bildpunkter per linje samt progressiv scanning. Progressiv scanning innebär att bilden ritas upp på skärmen linje för linje i mycket snabb följd. 1080P ger påtagligt bättre bild än 720 Progressiv och 1080 med interlaced scanning som är huvudalternativen.

Interlaced scanning innebär att informationen i bilden överförs i två omgångar, först linje 1, 3, 5 et cetera. I en andra omgång linje 2, 4, 6 och så vidare. Dessa alternativ kan även jämföras med dagens standard-tv som i Europa har 576 linjer per bild och 720 bildpunkter per linje.

1080P innebär att ungefär dubbelt så mycket information komprimeras och kodas per bild vid jämförelse med 720 Progressiv (720P) eller 1080 Interlaced (1080I) och hela åtta gånger så mycket information i jämförelse med standard-tv. Detta förutsätter naturligtvis betydligt mer kraftfulla processorer och mer minne än i dagens digitala mottagare.

720P och 1080I finns redan i drift i stor skala i USA, Asien och Australien. Och ett formatkrig pågår i USA mellan 720P och 1080I, vilket Europa bör undvika, menar Haglund.

Med dagens komprimeringssystem kräver 1080P cirka 30 Mbit/s per sekund i överföringshastighet via det digitala marknätet mot 15 till 19 Mbit/s för de två andra alternativen. Standard-tv klarar sig idag på 4 Mbit/s.

Det finns ny komprimeringsteknik tillgänglig som är överlägsen dagens lösningar som baseras på Mpeg 2. Det är Mpeg 4 Advanced Video Codec (AVC) liksom Microsofts Windows Video Coded 9 (VC9). Tack vare AVC eller VC9 kan en HDTV-kanal överföras i en 8 MHz-kanal i det digitala marknätet, anger Teracom.
Därmed finns tekniska förutsättningar att införa 1080P. Det är budskapet från EBU.

Valet av komprimeringsteknik kan dock bli politiskt känsligt. VC9 lär vara billigare än AVC där patentavgifterna är höga. Men skulle EBU förorda VC9 förstärker Microsoft sin position i Europa, vilket EU nu aktivt motarbetar.

För tv-bolagen finns en uppenbar fördel om de kan producera sina digitala tv-program i 1080P. Då blir det sedan möjligt att sända ut den färdiga signalen i både 1080P-standard och som video med lägre upplösning. Samma bild kan i studiomiljö konverteras i realtid till 1080I, 720P, dataindustrins bildskärmsstandard WideXGA och även till dagens tv-format.

- Vi ser stora fördelar för Europas tv-industri om en harmoniserad produktionsmiljö baserad på progressiv scanning och då helst 1080P på sikt går att uppnå, säger Lars Haglund, SVT.

Förra gången Europa valde en egen HDTV-strategi slutade det med katastrof för det analoga HD-MAC-systemet. Sedan dess har Europa låtit marknadskrafterna driva utvecklingen och just nu ligger EU efter USA och Japan på HDTV-området.

Elektroniktidningen har bett Philips kommentera saken men de vill i dagsläget inget säga. Philips är en av Europas största leverantörer på området.
Ingar Lindholm


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)