JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nextel i täten med mobilt bredbandsnät
Den amerikanska nätoperatören Nextel provar nu Flarions mobila bredbandsnät i Raleigh i North Carolina, USA.
Flarions mobilnät baseras på modulationssystemet Flash OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing). Det har utvecklats av Lucents utvecklingsenhet Bell Labs under 90-talet. I nätet finns inga centrala mobilväxlar utan i varje basstation finns en Radio Router som routar trafiken vidare. Det nya systemet utvecklas för de viktigaste frekvensband som används för mobiltelefoni i världen idag, i band mellan 400 MHz och 3 GHz.Det tar en bandbredd på 1,25 MHz eller 5 MHz.

Enligt Flarion så klarar Flash OFDM realtidstjänster som telefoni med samma fördröjning som i det fasta telefonnätet. Därmed är det möjligt att använda nätet både för vanlig Internet- trafik och för IP-telefoni.
Flarion utmanar därmed på allvar bjässar som Ericsson, Lucent och Nokia med sin egenutvecklade modulationsteknik kallad Flash OFDM.



Nextels nät klarar upp till tre megabit per sekund till abonnenterna och realtidstidstjänster som IP-telefoni vilket etablerade 3G-standarder som WCDMA och cdma2000 inte förmår idag.

Flarion hoppas att Nextel beslutar bygga ett nationellt Flash OFDM-nät i USA och kostnaden beräknas till cirka 1,5 miljarder dollar. Nextel startade för drygt en månad sedan ett marknadsprov för att undersöka intresset i företagssektorn för mobilt bredband. Tunga aktörer som Cisco deltar och har även uttalat sitt stöd för utmanaren Flarion som hoppas på sitt första riktigt stora kontrakt från Nextel.

- Marknadsprovet pågår minst sex månader och Nextel beslutar under 2004 hur vi sedan går vidare, säger Aaron Radelet, presstalesman på Nextel, till Elektroniktidningen.

Även om Nextel inte offentligt redovisat sina planer så handlar detta om en verklig utmaning mot WCDMA och cdma2000. De båda etablerade analyshusen Ovum och Deutsche Securities har båda presenterat prognoser med innebörden att Nextel kommer att starta en storskalig utbyggnad av Flash OFDM-nät i USA under de närmaste åren.

Enligt källor på Flarion så planerar Nextel att använda 1900 MHz-bandet vid utbyggnaden och operatören är på väg att skaffa de nödvändiga frekvenserna.

Ovum och Deutsche Securities räknar båda också med att Flash OFDM (F-OFDM) kommer att få spridning även utanför USA. Flarion själva anger att tekniska prov med deras system genomförs i både Sydkorea och Europa.

Vill testa även i Europa
Den stora frågan i Europa är självklart tillgång på frekvenser. Flarion räknar med ändringar redan i år i Europas frekvensreglering så att F-OFDM får användas. Företaget anger att minst en stor lansering för F-OFDM kommer senare i år.

- Vi siktar på att sälja vårt F-OFDM-system till 3G-operatörer i Europa med lediga frekvenser i 2,1 GHz-bandet, säger Joe Barret, marknadsansvarig i Europa för Flarion.

Det finns outnyttjade 3G-frekvenser i många länder i Europa avsedda för så kallade TDD-nät (Time Division Duplex). I Sverige gäller det banden 1900-1920 MHz utdelade till de fyra 3G-operatörerna och 2010-2025 MHz avsedda för privata företagsnät.

Idag finns inga kommersiella TDD-produkter framme i Europa och det innebär att frekvensmyndigheterna kan tänkas tillåta andra system, uppger flera experter som Elektroniktidningen talat med.

Flarion har dock sannolikt konkurrens av WCDMA-nät som vill ha mer frekvenser, den kinesiska 3G-standarden TD-SCDMA och även trådlösa datanät.

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)