JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europa får enhetligt vägtullsystem
Storbritannien i täten med nationellt system

I framtiden ska samma teknik användas av alla EU-länder för att ta ut vägavgifter.
Europaparlamentet godkände den 20 april ett direktiv som innebär att alla EU-länder är skyldiga att införa en gemensam reglering.

Direktivet syftar till att en personbil eller lastbil ska kunna använda samma tekniska utrustning för automatisk registrering och debitering av vägavgift i alla EU-länder. Vägavgiften dras sedan från ett bankkonto.

- Det tar flera år innan vi beslutar hur vägtullsystem ska införas i Sverige, säger Gunnar Eriksson på näringsdepartementet till Elektroniktidningen.

Storbritannien ligger just nu först i spåret för att införa det nya systemet och har redan startat en upphandling. Målet är att ha systemet i full drift 2008. Lastbilarna ska betala en avgift per körd vägkilometer för hela vägnätet, enligt den brittiska regeringens planer.

Det nya EU-direktivet tar ett helt nytt helhetsgrepp om vägavgifterna i Europa.

En vanlig bilist abonnerar hos en vägavgiftsoperatör och får en utrustning för avgiftsdebitering installerad i fordonet. När bilisten åker till andra delar av landet eller andra länder i Europa så är andra vägavgiftstillhandahållare skyldiga att ha kompatibla system. Clearingsysystem införs så bilisten får en faktura eller automatisk debitering av vägavgiften direkt från sitt bankkonto, oavsett i vilka länder bilen rullat.

Detta förutsätter en reglering i samtliga länder som ålägger vägoperatörerna att införa en gemensam teknik men även att de kommer överens om hantering av vägavgifterna.

Flera olika nätverk nyttjas

Vid registrering av fordonets vägförbrukning kommer flera olika nätverk att nyttjas, enligt direktivet. Det gäller satellitbaserad posi-tionsbestämning (som Galileo och Egnos) och mobilnät (GSM/GPRS) samt korthållslänk (DSRC) i frekvensbandet 5,8 GHz.

Ett nytt satellitnavigeringssystem kallat Egnos lanseras under 2004 som har bättre egenskaper än dagens system, enligt EU.

En av de kritiska frågor som återstår är att i detalj definiera Europas nya vägtullsystem och detta arbete ska utföras i en sär-skild kommitté som arbetar under EU-Kommissionen. Beslut i saken ska fattas senast den 1 juli 2006 av EU-Kommissionen, enligt direktivet.

Det innebär dragkamp på högsta nivå mellan länderna.

- Storbritannien blir sannolikt först att tillämpa den nya europeiska vägtullstandarden i nationell skala. Det kommer att få stor betydelse för hur EU definierar det nya systemet, säger Christer Rydmell, Vägverket. Göte Andersson

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)