JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IP-telefoni ersätter AXE

Nu startar utskrotningen av AXE för det fasta telefonnätet

Från företag som Ericsson och Teliasonera kommer nu beskedet att avvecklingen av den gamla kretskopplade telefontekniken har startat. AXE-växeln har funnits i över 20 år. Nu börjar den ersättas av IP-baserade lösningar.
Ericsson och Cisco i allians om IP-telefoni

Ericsson och Cisco etablerar en allians inom IP-telefonisystem. Om allt går i lås för de två företagen så kan denna allians driva på införandet av IP-telefoni i global skala.

Ericsson är en av världens ledande leverantörer av telefonisystem med AXE-kunder i över 100 länder. Cisco är den dominerande leverantören av nätutrustning för IP-nät till de flesta av dessa nätoperatörer.

På den gemensamma menyn finns Ericssons telefonsystem Engine, Ciscos routingprodukter, Ericssons accessnätsprodukter och Ciscos Ethernetväxlar.
Branschkonsulter som Forrester Research förutspår att hela teknikskiftet till IP-telefoni nu skjuter fart och är slutfört i Västeuropa senast år 2020. Kostnaderna för de traditionella telefonbolagen beräknas bli astronomiska, över 2 000 miljarder kronor.

Brittiska BT och Austria Telecom spås bli bland de första i Europa att genomföra det stora teknikskiftet. Svenska branschexperter hävdar att även Teliasonera kommer att gå i täten, en uppgift som Elektroniktidningen inte fått bekräftad av personer på företaget.

- Vår bedömning är att Ericsson börjar ta stora kontrakt för nätutrustning som nyttjas för Telephony Over IP (IP-telefoni) inom de närmaste två åren. Men när den kretskopplade tekniken är helt borta vågar jag inte ens spekulera i, säger Karl Thedéen, ansvarig för fasta nätprodukter på Ericsson.

- Det som händer nu är att vi ser att det finns lösningar för att hantera kvalitetsaspekterna i IP-näten. Både routrar och de lösningar som behövs för att hantera och styra trafiken finns nu på plats. Samtidigt ser vi att telefonbolagen börjat få en starkare finansiell ställning igen. De är mer och mer hotade på marknaden för fast telefoni, de måste sänka sina kostnader och titta på nya intäkter.

- Min prognos är att det finns Telephony Over IP-lösningar i drift hos tunga telefonbolag under 2005. Asien kommer att bygga nya nät medan Västeuropa och USA kommer att migrera över från dagens kretskopplade nät, säger Karl Thedéen.

Ove Alm på Teliasonera bekräftar att företaget provar Ericssons telefonsystem Engine. I denna nya version av Engine används inte längre ATM-teknik utan istället just IP-teknik för telefontrafiken. Ericsson bekräftar att företaget planerar börja sälja denna systemlösning i år.

- Migrationen från kretskopplad telefonteknik till IP-telefoni har påbörjats. Hur snabbt detta kommer att gå beror på vad kunderna tycker, hur marknaden upplever saken, tekniklösningarna och prisutvecklingen, säger Ove Alm.

Han påpekar att skiftet från dagens fasta telefoni till IP-telefoni börjar som en rationalisering i transporten mellan telefonstationerna.

Den IP-telefoni som kommer att revolutionera tjänsteutbudet bygger på att hushållen har bredband och det tar tid innan de flesta hushållen har det.

Prognosen från Forrester Research innebär att år 2020 har penetrationen för bredband i Västeuropa nått 100 procent hos företag och hushåll. Och det gäller då även IP-telefoni.

Gradvis utskrotning

De senaste beskeden om ADSL i Sverige stärker naturligtvis en så-dan prognos. Enligt Teliasonera kan penetrationen med de senaste ADSL-produkterna och dagens prisnivå nå hela 95-98 procent av befolkningen. Detta kan uppnås inom ramen för befintligt statligt stöd för bredbandsutbyggnad i glesbygden. Elektroniktidningen redovisade uppgiften i förra numret och den styrks av statliga experter.

Detta öppnar i sin tur för att det inom ett antal år blir möjligt att sälja bredband och IP-telefoni till så gott som alla svenska hushåll med telefonledning. Gradvis kan sedan AXE-nätet skrotas.

Forrester Research ger rådet till telefonbolagen att de närmaste två åren begränsa investeringarna i den gamla kretskopplade tekniken.

En ny viktig produkt som behövs är en ny generation av lokala ADSL-växlar, så kallade DSLAM, som även klarar telefoni och därmed kan ersätta befintliga lokala telefonväxlar och access-system. Teliasonera har cirka 6 000 lokala telefonväxlar. För hela Västeuropa är siffran cirka 100 000, enligt Forrester.

Göte Andersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)