JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wlan blir fem gånger snabbare med 802.11n
Datakomindustrin vill ta upp kampen med Super 3G

Ökad maxkapacitet till över 100 Mbit/s och prestandaförbättring i klassen 500 till 600 procent. Det är målet för den nya globala Wlan-standard som ska ersätta dagens dominerande Wlan-standarder IEEE802.11 a och b.


Två förslag konkurrerar med varandra inför beslutet i den amerikanska standardiseringsorganisationen IEEE om den nya Wlan-standarden 802.11n. Förslagen är relativt lika, och nordiska experter räknar med att i bästa fall nås en kompromiss nu i mars. I alla händelser nås sannolikt en överenskommelse i år, menar man.

Wlan-industrin är helt klart inriktad på ett principbeslut om 802.11n i år. I så fall kan de nya produkterna komma på marknaden 2007, ungefär samtidigt som den formella standarden blir klar.

För leverantörerna kan den nya standarden bli ett viktigt verktyg för att utöka marknaden inom hemnät, kontorsnät och publika hotspotnät.

Om Wlan-industrin lyckas kan de även stärka positionen gentemot telekomindustrin som nu diskuterar kapacitet i klassen 100 Mbit/s i publika 3G-nät. Detta är ett mål för mobiltelefonstandarden Super 3G, som Elektroniktidningen presenterat tidigare i år. Organisationen 3GPP har startat detta arbete.

Det är framför allt när det gäller hotspotnät som nya IEEE 802.11n kommer att konkurrera med Super 3G. Hur stor spridning produkterna får återstår dock att se.

Teliasonera med i standarden

En viktig ny faktor är också att en grupp tyngre nätoperatörer faktiskt deltar i IEEE, som brittiska BT, tyska T-Mobile, japanska NTT DoCoMo och TeliaSonera. Operatörerna vill försäkra sig om att IEEE 802.11n verkligen ska kunna nyttjas i deras publika nät i framtiden. Den marknad de ser framför sig är i första hand hotspotnät, och de vill kunna bygga billiga sådana nät med så stor yttäckning som möjligt.

Precis som vanligt är det dock även denna gång leverantörerna som dominerar standardiseringsarbetet i IEEE. Förslaget från gruppen TGN Sync beräknas ha 55 procent av rösterna. Bakom TGN Sync står bland andra Cisco, Intel, Nokia och Qualcomm. Det andra lägret kallas WWise och där finns bland andra Motorola, Texas Instruments och Conexant.

Båda förslagen baseras på radiotekniken OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing). Parallella antennsystem utnyttjas för kommunikationen mellan basstation och terminal, den tekniken kallas mimo (multiple in, multiple out). Båda förslagen innebär att systembandbredden kan vara 20 MHz och 40 MHz. Den nya standarden är avsedd för frekvensband avsatta för Wlan i 5 GHz-bandet. De kommande produkterna bör dessutom vara bakåtkompatibla med 802.11a och 802.11g. Standarden ska klara realtidstjänster av alla slag, vilket innebär både video och telefoni.

40 MHz kanaler

TG Sync innehåller ett antal förslag som är fördelaktiga för nätoperatörer, bland annat för att rikta antennerna och nå högre kapacitet mot utvalda punkter. TGSync anger även att 40 MHz-kanaler ska vara obligatoriska, vilket är en annan faktor som ger möjlighet att höja kapaciteten kraftigt, vilket gynnar publika hotspotnät. WWise-gruppen har prioriterat funktioner som är viktiga i lokala nät där kapacitetskraven inte bedöms bli lika stora.

Det är också uppenbart att dataindustrin och telekomindustrin rör sig i samma tekniska riktning. Även telekomindustrin diskuterar att använda både OFDM och parallella antennsystem (mimo) i Super3G.

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)