Med en och samma standard för bildkomprimering i allt från mobiltelefoner till HDTV hoppas telekomvärlden erövra ett område där Microsoft försökt få genomslag.
Videostandarden H.264, äve kallad AVC (Advanced Video Coding) har utvecklats av ITU-T och Mpeg. Den rekommenderas av 3GPP för bland annat multimediautsändningar och -tjänster. Den kan användas för godtycklig skärmstorlek och bildkvalitet. För ljudet finns två nya kodare, en för tal och en för musik. H.264 ingår i 3GPP version 6. |
Kravet på bättre videobild och fler tv-kanaler i mobiltelefonerna driver nu fram ett genombrott för H.264, en effektivare standard för bild- och ljudkomprimering.
Både Ericsson och Nokia kommer med plattformar och kommersiella mobiltelefoner som ska ge bättre mobil-tv i år och under 2006, baserat på H.264.
Detta är ett mycket viktigt steg. Enbart halvledarmarknaden för H.264 på sikt borde bli värd hundratals miljarder kronor. Så gott som varje tv-mottagande mobiltelefon behöver kretsar som klarar H.264. Det är den yttersta konsekvensen av den strategi som Ericsson, Nokia och övriga telekomindustrin valt.
Bakom H.264 står 3GPP, telekombranschens tyngsta standardiseringsorganisation. 3GPP vill helt enkelt att H.264 ska bli den dominerande standarden för video- och ljudkodning i alla tillämpningar. Det är mobil-tv som nu ser ut att bli först med H.264 i stor skala.
Telekomindustrin hoppas att H.264 även slår igenom för IP-TV i bredbandsnät, för HDTV och på sikt även ersätter Mpeg2 som dominerar digital-tv idag. Om allt detta går i lås så ser det ut som om Microsoft blir förlorare. Det bolaget har länge försökt få genomslag för sin videokodningsteknik, kallad WM9.
Ericsson utvecklar nu ett nytt system för mobil-tv och företaget ser stora fördelar med effektivare videokomprimering. Genom att införa H.264 går det det att sända över 20 mobil-tv-kanaler till mobiltelefonerna, medan den gamla standarden H.263 bara klarar ungefär hälften.
- H.264 erbjuder 30 till 50 procents bitreduktion i jämförelse med H.263 som används för mobil-tv i många mobiltelefoner idag, säger Hans Beckman, strategisk produktledare i Ericsson, till Elektroniktidningen.
Från 64 kbit/s och uppåt
Mobilindustrins standard för mobil-tv heter MBMS (Multimedia Broadcast and Multicast Service) och systemkapaciteten i MBMS är 1,5 Mbit/s. Målet för Ericsson är att kunna packa in så många intressanta tv-tjänster som möjligt inom ramen för dessa 1,5 Mbit/s. Många tv-kanaler kan då få 64 kbit/s medan kanaler med mer krävande tv-program får till exempel 128 kbit/s.
H.264 drar mer ström än H.263, vilket naturligtvis är en nackdel. Den mer avancerade videoavkodningen kräver upp till tre gånger mer kraft än H.263.
TeliaSonera påpekar att även för mobil-tv-standarden DVB-H (Digital Video Broadcasting Handheld) är H.264 det bästa alternativet. I de prov som pågår i Finland provades först mobiltelefoner med H.263. Nu är inriktningen att H.264 ska nyttjas och Nokia har lovat kommersiella volymer av telefoner som klarar detta för DVB-H under 2006, anger TeliaSonera.
Den svensk-finska telejätten ser fördelar med H.264 även för IP-TV via bredband. Det är en fördel att använda en enda gemensam videokodningsteknik som kan nyttjas i flera olika nät, menar man.
I USA har satellit-tv-bolaget Direc-TV planer på att införa H.264 för HDTV-sändningar.
Bland halvledartillverkarna ligger Texas Instruments i frontlinjen. Företaget hävdar att dess plattform Omap innehåller stöd för H.264 redan idag. ST Microelectronics och Infineon har avböjt att kommentera hur de ser på H.264.
Eva Ekelöf, Göte Andersson