JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 6 juni 2020 VECKA 23
Telekomindustrin kan spara stora pengar genom att gå över till standardkomponenter och standardbyggsätt - Cots och Atca. Pådrivarna Nokia och Intel utlovar besparingar mellan 30 och 40 procent. Ericsson avvaktar, men följer noga utvecklingen.
Tack vare industristandarden ATCA (Avanced Telecom Computing Architecture) kan systemleverantörerna bygga telekomsystem med standardiserade plattformar i stället för traditionell egenutvecklad teknik i televäxlarna.
Organ för tre standarder

ATCA, Carrier Grade Linux (CGL) och Service Availabilty Forum (SAF) är tre organ som arbetar för att standardprodukter (COTS, commercial off the shelf) ska slå igenom i telekomindustrin.
De täcker olika områden.

ATCA (Avanced Telecom Computing Architecture) syftar till att etablera en standardiserad hårdvaruplattform för “carrier-grade networks”. Den utvecklades år 2002 inom PICMG (PCI Industrial Computer Manufacturers  Group) som har mer än 100 medlemsföretag, se www.picmg.org

Med Carrier Grade Linux ska industrin lättare kunna utveckla och använda nya applikationer för bland annat drift- och signalering, se www.osdl.org

Service Availability Forum standardiserar gränssnitt mellan system och applikationer, se www.saforum.org.

Nokia och andra systembyggare hoppas på besparingar i storleksklassen 30 procent när ATCA slår igenom. Branschanalytiker spår att världsmarknaden för ATCA-baserade systemkomponenter blir värd över 100 miljarder kronor före år 2010.

I februari 2005 lanserade Alcatel en paketdataväxel för GPRS för GSM och en så kallad softswitch för fasta telefonnätet, båda baserade på ATCA. Siemens utlovar sina första ATCA-baserade produkter i år.

Nokia, Siemens, Alcatel och andra systembyggare har de senaste åren startat samarbete med halvledarjätten Intel som uppenbarligen vädrar morgonluft när ATCA slår igenom och konkurrensen därmed öppnas på hårdvarusidan.

Intel vill helt enkelt tränga sig in på områden där Texas Instruments, Freescale och IBM dominerar idag. Intel har därför i ett antal år drivit på utvecklingen av standarder som öppnar för nya halvledarbolag.

- Intel deltar inte på en marknad om vi inte kan bli nummer ett eller nummer två, säger Eric Levander, Intels ansvarige för affärer med Ericsson.

- Vi räknar med att många leverantörer kommer med nätprodukter baserade på ATCA 2006-2007, säger Peter Carlston, systemansvarig för mobilnätplattformar i Intel, till Elektroniktidningen.

200 företag i Intels allians

Intels experter anger att systembyggarnas kostnad för hårdvaruutveckling kan reduceras med så mycket som 40 procent tack vare ATCA. Företaget har etablerat en tung industriell grupp med cirka 200 företag, Intel Communications Alliance (ICA), som ger Intel bättre möjligheter att konkurrera när systembyggarna går över till så standardkomponenter, så kallade Cots (commercial off-the-shelf) baserade på ATCA.

- Industrin har rört sig i denna riktning i flera år. Men Nokia har ännu inte lanserat produkter baserade på ATCA, säger Pertti Lukander på Nokia till Elektroniktidningen.

- Nokia hoppas på besparingar i storleksklassen 30 procent. Vi vill även se att komponentleverantörerna bevisar att deras produkter uppfyller de tekniska kraven och vi vill ha tillgång till flera leverantörer så att vi inte blir låsta till en enda leverantör, säger Lukander.

Intel och dess partner bygger därför upp prototyper för att bevisa att det går att bygga fungerande systemprodukter baserade på ATCA. Intel samarbetar med bland andra Tietoenator om 3G-noder som styrsystem för radionätet (RNC), GPRS-växlar (SGSN) och konverterare mellan mobilnät och fasta nät. ATCA var ett viktigt inslag hos Intel på förra veckans 3GSM-mässa i Barcelona.

Ericssongrupp har 70 procent

Det råder heller inte någon tvekan om att telekomindustrin är på väg i denna riktning. I januari i år bildades industrigruppen Scope av Ericsson, Alcatel, Motorola, NEC, Nokia och Siemens. Syftet med Scope är att stimulera utvecklingen av Cots-baserade komponenter för telekomindustrin. Dessa sex företag har tillsammans över 70 procent av mobilnätsmarknaden.

Scope ska arbeta för att i praktiken garantera att upprättade industristandarder verkligen kan omsättas i produkter och ge avsedd funktion. Om Scope hittar brister ska gruppen föreslå nya standarder.

Det finns dock en viktig begränsning. Scope är inriktat på noder och tjänsteplattformar i mobilnäten som svarar för uppskattningsvis 30 till 40 procent av nätinvesteringarna. Basstationer och utrustning för kretskopplad telefoni ingår dock inte.

Basstationer svarar normalt för över 50 procent av nätinvesteringarna. Såsom Elektroniktidningen förstår stöder varken Ericsson eller Siemens att Scope arbetar med industristandarder för basstationer. Elektroniktidningen har sökt kommentar av dessa företag utan framgång.

Samtidigt finns en internationell industrigrupp med 130 företag som har målet att etablera global standard för basstationer. Det heter Open Base Station Architecture Initiative (OBSAI). Den startade 2002 och räknar Nokia, Alcatel, Motorola och kinesiska ZTE bland sina medlemmar. Tillsammans har dessa företag en ansenlig del av världsmarknaden för basstationer, om än betydligt mindre än 50 procent.

Halvledarbolagen är med

Bland medlemmarna i OBSAI finns även halvledartillverkare som Texas Instruments, Freescale, Infineon, Intel, Agere och National Semiconductors vilket visar att halvledartillverkarna tar saken på allvar. OBSAI har definierat en arkitektur med interna gränssnitt i basstationen så att det blir möjligt att bygga en basstation baserad på COTS.

Nokia lanserade sin första OBSAI-baserade basstation i slutet av oktober 2005. Den ska klara radiogränssnitten GSM/Edge, WCDMA och HSDPA samt i framtiden även Wimax, anger Nokia. Den senaste OBSAI-specifikationen stöder införande av Wimax. OBSAI öppnar en stor marknad för Cots.

- Jag tror industrin rör sig i denna riktning. Men det kan ta ett par år innan vi har en industrigrupp med mer än 50 procent av marknaden som vill etablera en global industristandard för basstationer, säger Nokias Pertti Lukander.

Intel är mer försiktigt än Nokia och ger ingen prognos om att Cots slår igenom för huvuddelen av basstationerna i framtiden. Men det är uppenbart att Intel arbetar i denna riktning.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)