JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 3 juni 2020 VECKA 23

Karsten LarsenKarsten Larsen:

Behovet av fakta,
behovet av ingenjörer

Det kanske finns fler arbetsuppgifter för ingenjören än problemlösning? Den europeiska ingenjörsorganisationen Eurel inkluderar utbildning och upplysning i sitt verksamhetsområde. Något som Teknikdelegationen skulle kunna ta fasta på, föreslår Karsten Larsen, styrelseledamot i SER.
Teknikdelegationen, en utredning under ledning av Volvo-chefen Leif Johansson, har till uppgift att öka intresset för teknik och naturvetenskap hos ungdomar. Resultatet skall presenteras i april. Man arbetar framför allt med förslag som skall skapa intresse för teknisk utbildning hos skolungdom. Man vill visa på mångsidigheten i ingenjörsyrket och på möjligheten att med den grunden göra insatser för miljö och samhälle.

Vid en diskussion med flera ingenjörsorganisationer var frågan om man på ett kort, koncist och kärnfullt sätt kunde säga vad en ingenjör gör. Efter flera försök kvarstod mitt – starkt förenklade – förslag ”löser problem”. Det är fortfarande en adekvat sammanfattning, men den kanske skall kompletteras.

Sitter och lyssnar på någon kommentar i radio om elförsörjning och stoppade kärnkraftverk. En debattör förkunnar att Sverige under januari har importerat el från grannländer. Tonfallet antyder ett unikt fall av vanstyre och lägger skulden på någon motstående politiker.

Då minns jag vårt besök i ett elbolags styrcentral, där det handlades friskt över gränserna med megawatten. Jag minns ett SER-föredrag för tio år sedan, där Nordpool, den nordiska elbörsen, presenterades. Import av elkraft (liksom export) är inget nytt alltså, indignationen mister sin relevans, argumentationen blir till demagogi.

Tanken infinner sig att man kanske till ingenjörens arbetsuppgifter också bör lägga följande: att tillhandahålla fakta, att sanera åtminstone de värsta fallen av desinformation och att påpeka osäkerheter bakom tvärsäkra budskap.

Utbildning och upplysning är uppgifter väl lämpade för ingenjörer och deras organisationer. Det förutsätter logik och saklighet. SER och dess europeiska motsvarighet EUREL har detta som en del av sin verksamhet. Till exempel deltar vi i ett gemensamt projekt för att kartlägga tekniska möjligheter och begränsningar inom Europas energiförsörjning; ett arbete som skall ge fakta till dagens debattörer.

Jag hoppas Teknikdelegationen tar med även den aspekten på ingenjörsarbete i sin upplysningsverksamhet – både till de framtida studenterna och till de potentiella användarna av saklig information och balanserad analys.

Ty även till mottagarsidan kan värdet av ingenjörers kunskaper behöva understrykas.

Karsten Larsen
Styrelseledamot i SER, Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)