JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 28 maj 2020 VECKA 22
ANNA WENNBERG:

Andra vågens svenska optounder

I år är det precis 15 år sedan det svenska optoföretaget Optillion grundades. Under några intensiva år gick företaget i spetsen för det man då kallade det svenska optoundret. Här ingick även företag som Zarlink, med rötter i mångårig forskning från ABB Hafo, samt Altitun som år 2000 såldes för ofattbara 8 miljarder kronor till det amerikanska telekomföretaget ADC.
Så kom den stora globala telekomkraschen. ADC lade snabbt ner verksamheten i Sverige. Optillion hankade sig fram ytterligare några år genom att riskvilligt kapital fortsatte att pumpas in. När företaget till slut tvingades kastade in handduken hade uppemot 750 miljoner kronor investerats, allt för att hålla liv i en fabrik för tillverkning av optokomponenter i Kungens Kurva.

Men även om Optillion fortfarande – tio år efter konkursen – färgar de svenska riskkapitalisternas syn på halvledarvärlden tillsammans med investerarnas trauma-duo Norstel och Solibro så finns det fortfarande hopp för svensk optoverksamhet – en andra våg.

Idag har vi två amerikanskägda företag som faktiskt tillverkar optokomponenter i egna fabriker här i Sverige. Dels Finisar Sweden, med rötter i samma optoforskning som ADC en gång köpte (länk). Dels TE Connectivity, som köpte Zarlinks optoverksamhet i Järfälla med rötter som går tillbaka till 1950-talet och Asea Hafo (länk). Tillsammans omsätter deras svenska verksamhet numera drygt en kvarts miljard kronor.

Samtidigt finns det här en gryende optoverksamhet med fokus på kiselfotonik och rötter i mångårig forskning på KTH (länk). Nocilis och Epiclarus är två sådana uppstartsföretag med något år på nacken som redan uppvaktar jätteföretag som Intel och Google för att få in en fot i morgondagens datacenter.

Utmaningen för morgondagens datacenters är att hitta lösningar som klarar högre överföringshastighet, samtidigt som energiförbrukning, kostnad och storlek på komponenterna måste ner. Enligt färska analyser med fokus på optoområdet är det just kiselfotonik som är lösningen på detta.

Analysföretaget MarketsandMarkets spår exempelvis att det kommer att säljas kiselfotonik för 411 miljoner dollar år 2020, vilket kan jämföras med 87 miljoner dollar i fjol. Det är en årlig tillväxt på drygt 24 procent. Begränsar man sig istället till att enkom titta på tillämpningar med extremt snabb datakommunikation så ligger den årliga tillväxten på hela 48 procent, enligt samma analys.

Den kakan siktar nu en dryg handfull optoföretag med svensk verksamhet på. Dels de två som redan arbetar för fullt i sina Järfällafabriker. Dels ett antal uppstartsföretag, där några finns presenterade här:
Gifter ihop opto med kisel
Polymer med mål att packa tätare
Ytemitterande lasrar som ökar takten
Materialcocktail skräddarsyr bandgapetMER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)