JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 7 augusti 2020 VECKA 32

Vad vill du se på SEE?

”Sällan har så många gjort så mycket för så få” skrev Elektroniktidningen efter första SEE-mässan 2010. ­Travestin på Winston Churchills ord gäller i än högre grad den här gången.
2010 kom det drygt 5 000 besökare, vilket var en besvikelse. I år blev det 4 331 stycken. Trots den nedåtgående besökarspiralen var stämningen på mässgolvet positiv. Konjunkturen pekar svagt uppåt. De besökare som trots allt kom verkar vara de rätta och det gjordes en och annan affär även om det framförallt första dagen muttrades en del om att mässan borde krympas till två dagar, att montrarna kunde vara mindre och att en större konferensdel skulle locka fler besökare.

Lustigt nog var det ingen som rakt ut sa att de ville lägga ner mässan. Så frågan är vad som behöver göras för att vända besökartrenden?

Uppenbarligen räcker det inte med 200 utställare, intressanta seminarier och spännande innovationer i Showcase Sweden. Allt snyggt förpackat och serverat mitt i Kista.

Det behövs något mer för att lyfta mässan.

Här kan man låta sig inspireras av framförallt de tyska mässorna som fortfarande håller ställningarna. Ett av deras knep är att bredda konceptet till att inte bara vara komponenter (Electronica) eller elektronikproduktion (Productronica) utan att även omfatta angränsande teknikområden.

Det varierar från gång till gång men inbegriper bland annat inbyggda system, renrumsteknik, fordon, kommunikation, batteritillverkning och alternativ energi.

Allt passar såklart inte för Sverige och SEE men mer av inbyggda system skulle vara en naturlig utvidgning. Branschföreningen har dock valt att köra området som en separat mässa, så det känns inte som en framkomlig väg.

Men kanske en avdelning kring kortdatorerna Arduino och Raspberry Pi? De är långt ifrån enbart leksaker. Eller varför inte utöka med fotonik, ett område där det finns en rad framgångsrika företag.

Annars är Sverige starkt på fordon av alla typer. Här sker en snabb utveckling av drivlinan med hybridteknik, batterier och bränsleceller. Mycket pengar går också till säkerhet och underhållning.

Och när det gäller elnätet och förnybar energi växer elektronikinnehållet snabbt.

Eller så kan man ta fasta på trenden att allt fler EDA-verktyg får koppling till mekanikvärlden. Korten ska i slutändan in i någon form av kapsling eller chassi.

Snegla också gärna på synergin som i fjol skapades mellan den svenska inbyggnadsmässan och M2M Summit Scandinavia, som ser ut att ha varit ett genidrag. Så varför inte haka på den stekheta IoT-trenden med sensornätverk och uppkopplade apparater?

Men i slutänden är det besökarna som bestämmer. Vad vill du se för att komma?
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)