JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Per Henricsson:
Det går bra nu

I slutet av maj invigde Kitron sin splitter nya fabrik strax söder om Jönköping. I början av september var det dags för Inission att klippa bandet till den nya och ändamålsenliga lokalen i Järfälla, strax norr om Stockholm. Att betrakta händelserna som ett trendbrott, där nedläggningar och utflyttning varit det normala, är att gå lite väl långt.

Snarare handlar det om tillfälligheter att det sker två invigningar så tätt inpå varandra och att högkonjunkturen får företagen att våga investera. Kitrons beslut att bygga en ny fabrik i Sverige har föregåtts av motsvarande aktiviteter i Norge och Litauen. Företagets svenska fabrik har rötterna i Saab Combitech och hade med åren blivit tungjobbad och för liten. För Inission var det naturligt att slå ihop de två förvärven i Stockholm – Triab och Skeab – och samtidigt flytta till en ny lokal. 

Inission har dessutom gjort liknande satsningar i Borås och Malmö där företaget slagit ihop två fabriker till en enda.

Tittar man på Kitrons Jönköpingsfabrik så har den fyra ytmonteringslinor medan Inissions fabrik är betydligt mindre med en lina men i bägge fallen har företagen kunnat skräddarsy lokalerna så att flödena blir effektivare. Dessutom ger bägge fabrikerna ­möjlighet att växa om så skulle behövas.

Intressant att notera är att bägge företagen experimenterar med ABB:s kollaborativa robot Yumi som är ofarlig för kollegorna och därmed inte behöver någon skyddsbur. Yumi är inte i första hand tänkt att ersätta personalen utan ska ta hand om vissa monotona uppgifter som inte kräver allt för mycket muskelstyrka. En lämplig uppgift är att stoppa i hålmonterade kontaktdon i kretskort. Vi människor tappar fokus efter ett antal monteringscykler och gör till slut fel.

På senare år har det pratats om att produktionen har börjat flytta hem igen och att 2017 skulle kunna bli det år det vänder. Men två fabriksinvigningar och en ökande omsättning hos de börsnoterade kontraktstillverkare Kitron, Inission och Note handlar nog mer om att det går bra för deras kunder. 

Det krävs fler tecken än så för att slå fast att inflödet är större än utflödet.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)