JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Allt fler leverantörer sluter upp kring endagsmässan Blyfritt 2006 i februari i Stockholm. Organisatören Lars Wallin hoppas på 500 besökare.
-         Engagemanget är stort, alla företag i branschen utom ett tänker vara med i någon form, säger Lars Wallin.

Enligt ett pressmeddelande är 2/3 av montrarna bokade. Företagen ställer upp med maskiner eller komponenter för någon av de två produktionslinorna eller för någon av de tillhörande avsyningsstationerna. Några deltar enbart med en monter, utan utrustning. Bland de entusiastiska företagen märks Cyncrona, Scanditron och Saab Test Systems. Undantaget är Siemens, som väljer att avstå.

-         Det blir för mycket. Vi har Productronica i november, och vi har en annan mässa i Sverige senare nästa år som vi satsar hårt på, säger Eva Troëng på Siemens Stockholmskontor.

Lars Wallin har tidigare organiserat blyfria produktionslinor på de större svenska elektronikmässorna i såväl Stockholm som Göteborg. Men trots att 1 juli 2006 närmar sig med stormsteg – alltså den dag då EU:s RoHS-direktiv börjar gälla och det sålunda blir förbjudet att sälja blyhaltig elektronik – så tror han inte att detta evenemang drar lika mycket publik.

-         Jag är glad om vi får dit 500 personer, säger han.

-         Det går trögt med övergången i industrin, trots att leverantörerna gör vad de kan. Myndigheterna är inte heller så aktiva. Se på WEEE-direktivet, det har ju börjat gälla men bara en handfull företag har anpassat sina produkter och satt dit den överkryssade soptunnesymbolen. Det blir nog något liknande med RoHS, säger han.

Kemikalieinspektionen, den myndighet som övervakar RoHS-direktivet, kommer att skicka en delegation till Blyfritt 2006, men har ingen egen monter.


MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)