JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledartillverkarna håller igen
När första halvåret nu summeras visar det sig att halvledartillverkarna hållit igen på investeringarna. De 14 största har inte spenderat än 55 procent av vad de budgeterat för innevarande år, rapporterar analyshuset IC Insights.
Spridningen bland företagen är emellertid stor. Det taiwanesiska foundryt TSMC har redan gjort av med två tredjedelar av sin budget på 2,6 miljarder dollar medan Philips bara lagt ut en tredjedel av sin budget på 625 milojoner dollar.

Statistiken visar att av de 14 största halvledartillverkarna, som står för 56 procent av investeringarna i ny tillverkningsutrustning, så har fem av företagen spenderat mindre än hälften av vad de planerat för året.
Kinesiska SMIC, som är världens tredje största foundry, har minskat sin investeringsbudget från 200-240 miljoner dollar till 120-160 miljoner dollar. Orsaken uppges vara långa ledtider för utrustningen och en försenad kvalificering av en process.

Holländska Philips har meddelat att företaget ska skära 300 miljoner dollar i kostnader fram till slutet av nästa år. Exakt hur det ska gå till är inte klart.

IC Insights anser att det här är ett fenomen att hålla ögonen på men ser ingen omedelbar fara för en nedgång. Företagets prognos för innevarande år att marknaden för processutrustning är oförändrad jämfört med föregående år och att den nästa år ligger på samma nivå som i år eller något lägre.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)