JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Halvledartillverkarna TSMC och UMC har kvalificerat sina 90 nm-process för X-arkitekturen, den halvledarteknik där ledare kan dras i 45-gradersvinklar.
Halvledarfoundryt UMC blev först med X-arkitekturen i en 90 nm-process - den nyheten kom i våras. UMC har dock hittills inte tillverkat någon kommersiell krets med X-teknik - det har däremot TSMC gjort. I juni visades den första, en grafikprocessor med PCI Express, gjord för ATI Technologies i samarbete med Cadence. Den kretsen var dock gjord i 110 nm-teknik - först nu har även TSMC kvalificerat sin 90 nm-process.

X-arkitekturen har sitt ursprung hos verktygstillverkaren Simplex som i början samarbetade med Toshiba. Riktig fart blev det dock först när Cadence köpte Simplex 2002 och sedermera involverade TSMC som relativt snabbt kvalificerade en 130 nm-process för ändamålet. Under Cadence ledning har en komplett infrastruktur från konstruktion till produktion - från nätlista till GDSII-fil -  byggts upp för arkitekturen.

Tanken med X-arkitekturen är att man ska kunna dra ledare i 45 graders vinkel lika bra som vinkelrätt. I andra kretsar är det enbart räta vinklar som gäller, den så kallade Manhattanarkitekturen. Poängen är att hastigheten kan öka med runt tio procent strömförbrukningen kan pressas ner 20 procent och man kan få ut 30 procent fler chips per kiselskiva.Då kan hastigheten öka 10 procent, strömförbrukningen minska 20 procent och dessutom kan man få ut 30 procent fler chips per kiselskiva.


MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)