JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
RoHS-direktivet kommer att medföra en brist på blyhaltiga komponenter. Det tror Peder Olausson på Rotakorn, som därför tänker göra sådana komponenter till en specialitet framöver.
Komponentdistributören Rotakorn erbjuder nu kunderna att byta in blyhaltiga komponenter mot nya, blyfria och RoHS-kompatibla. Det låter smått vansinnigt med tanke på att RoHS-direktivet som träder i kraft 1 juli nästa år syftar till att eliminera just bly ur elektroniken. Men Rotakorns vd Peder Olausson är övertygad om att det är en lönsam strategi.

- För det första är blyade komponenter inte förbjudna över hela världen. Och för det andra tror vi det finns så många undantag från RoHS-direktivet att efterfrågan på blyat kommer att bestå under lång tid framöver, både i och utanför EU, säger han.

- Vi kommer därför att göra blyat till en av våra specialiteter.

Komponenttillverkarna går nu successivt över till blyfri produktion och är inte intresserade av att tillverka samma komponent i en blyad och en blyfri version. Peder Olausson tror därför att blyade komponenter snart kommer att ha ett högre marknadsvärde per styck än de blyfria motsvarigheterna.

- Det kommer att uppstå bristsituationer, säger han.

Han konstaterar att övergången bland systemtillverkarna går betydligt långsammare än hos komponenttillverkarna. De flesta av hans kunder är inte färdiga med konverteringen.

- Vi vet inte när konverteringarna blir klara. Det kan bli kaotiskt på marknaden när vi närmar oss första juli.

Komponentutbytet är förstås ingen gratistjänst. Det blir en fråga om motköpsaffärer Rotakorn köper det blyhaltiga komponentlagret till ett pris och levererar blyfria komponenter till ett annat. Exakt vilka priser det blir avgörs från fall till fall.

- Det blir en fråga om utbud och efterfrågan, som vanligt, säger Peder Olausson.

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)