JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Varning för växande lager
Nu börjar lagren av komponenter till konsumentprodukter att växa, varnar analyshuset IC Insights.
I slutet av augusti syntes de första tecknen på en lageruppbyggnad och när tredje kvartalet nu summeras står det klart att trenden accelererat. Enligt IC Insights är det komponenter till konsumentelektronik som står för lageruppbyggnaden. Det gäller dock inte komponenter till persondatorer, mobiltelefoner eller trådlösa datanät.

Visserligen brukar tillverkarna köpa på sig komponenter under tredje kvartalet för att klara produktionen av julklappar, men IC Insights ser ändå siffrorna som alarmerande höga jämfört med tidigare år och varnar för att om inte julhandeln blir exceptionell så väntar en rejäl baksmälla efter helgerna.

För till exempel tillämpningsspecifika analoga komponenter (asicar) till konsumentprodukter var ökningen 42 procent från andra kvartalet i år till tredje kvartalet. Det är betydligt högre än för toppåret 2004 när den största kvartalsvisa ökningen låg på 26 procent.

De tillämpningsspecifika digitala kretsarna har än högre tillväxt med 50 procent från årets andra kvartal till det tredje. Men eftersom de analoga asicarna står för 85 procent av alla asicar till konsumentprodukter anser IC Insights inte att det är lika allvaraligt.

Andra produkter som ligger i farozonen är asicar, programmerbar logik, styrkretsar och signalprocessorer.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)