JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 4 juli 2020 VECKA 27
Elektronikindustriföreningen uppmanar nu sina medlemmar att inte handla komponenter av distributörer som friskriver sig från ansvaret vad gäller blyfrihet.
Vissa distributörer garanterar att komponenter som säljs som blyfria också är det i verkligheten. Andra friskriver sig från det ansvaret. Elektronikindustriföreningen uppmanar nu sina medlemmar att noga kontrollera formuleringarna i leveranskontrakten och vid tveksamma fall kontakta föreningen.

Att industrin och leverantörerna inte alltid har samma syn på hur frågan ska hanteras är tydligt.

-         Vi hade ett möte med en stor distributör i våras, och det visade sig tydligt att de hade en annan åsikt än vi om ansvarsfrågan, berättar EIFs ordförande Anna Svärdemo-Alander.

Hon vill dock inte peka ut någon enskild distributör som syndare utan i stället framhålla goda exempel. Elfa och Farnell är två företag som tar det efterlysta ansvaret och lämnar blyfrihetsgaranti på produkter som säljs som blyfria, eller RoHS-kompatibla.

-          Lagen kanske inte kräver att distributörerna tar ansvar. Men kunderna gör det. Och de av våra medlemmars kunder som kräver blyfrihet vill ha garanti i alla leveransled, säger hon.

Konstateras kan att RoHS-direktivet, som förbjuder försäljning av blyhaltig elektronik från 1 juli nästa år, blivit en viktig fråga för Elektronikindustriföreningen. Arbetet man utfört på området har intresserat allt fler.

-         Vi har fått 40 nya medlemmar på 18 månader. Direktivet är en typisk fråga där samarbete lönar sig, säger Anna Svärdemo-Alander.

-         Vi har samlat all information på en webbsajt öppen även för icke-medlemmar. Vi vill ju att distributörerna också ska vara med på tåget, så vi bjuder gärna på informationen, säger hon.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)