JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
När Nokia lanserar sin andra generation designermobiler är det läder, etsningar och känsla av exotiska material som gäller. Tre trendiga, RoHS-kompatibla, modeller börjar säljas första kvartalet 2006.
En superslimmad mobil utan knappsats, en svivelmobil med läder och etsningar och en enklare variant med konstläder. Alla i material som ska föra tankarna till naturstoff som bärnsten och elfenben. Och blyfria - alla tre uppfyller RoHS-direktivet.

- Det här är mobiltelefoner för designmedvetna människor som uppskattar det lilla extra och som vill ha lite lyxkänsla i vardagen, säger designchefen Grace Boicel.

Hon har ett förflutet på H&M och Beckmans designskola, och har lett den sju personer starka gruppen som designat serien, eller "kollektionen" som hon föredrar att säga.

- Mobilen är ett verktyg, så man får tänka mer på det ergonomiska än när man designar andra accessoarer. Men trenden är att användaren vill gå bort från att visa verktyget och alltmer visa stil och personlig smak, säger hon.

Till sin hjälp har hon haft en panel - Nokia Nordic Trend Survey - med 900 inbjudna trendmetvetna personer mellan 16 och 25 år. Viktigaste budskapet från dem är att design i allmänhet och personlig design i synnerhet är faktorer av ökande vikt när det gäller val av mobiltelefoner.

De tre mobiler som nu lanseras, för försäljningsstart första kvartalet 2006, har trots designtrenden fått normala Nokiabenämningar: 7380, 7370 respektive 7360.  Alla är GSM/GPRS-mobiler med kamera inbyggd.

Flaggskeppet, den superslimmade 7380, har egenheten att vara utan siffertangenter. Till en början syns inte heller skärmen - den är dold bakom en speglande yta och visar sig först när man trycker på navigeringsknappen. Kontakter i adressboken rings enklast upp genom röstkommandon, medan nummer måste matas in från en meny med nämnda navigeringsknapp. Det tar en stund innan man lär sig metoden, men är faktiskt smidigare än först befarat.

Även SMS måste matas in med liknande metod. Här finns en inbyggd intelligens som gissar vilken bokstav som mest sannolikt kommer efter den du just skrev. Vilket fungerar OK så länge man använder det språk mobilen är inställd på.

Enligt produktchefen Oskar Södergren är 7380 är en typisk andratelefon, att användas utanför jobbet. En viktig funktion är därför den automatiska adressynkroniseringen - det räcker att lägga mobilen intill en annan mobil så förs automatiskt hela adressboken över.

Modellen 7380 har ett rekommenderat pris på 500 euro plus moms. Priset för de andra modellerna ligger på 300 respektive 200 euro.


MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)