JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 28 januari 2020 VECKA 05
På temat "Bortom RoHS" ska IPC avhålla sin årliga europeiska blyfrihetskonferens i Malmö 25-27 april nästa år.
Med bara en dryg månad kvar till RoHS-direktivets genomslagsdatum 1 juli väljer produktionsorganisationen IPC att anordna sin fjärde konferens om blyfri elektronik. Fokus blir sålunda mer på vad som i praktiken händer efter RoHS än hur direktivet ska uppnås.

- Det kommer att handla mycket om praktiska erfarenheter av övergången till blyfritt, säger  Lars Wallin, IPCs europeiske representant och känd i Sverige som talare i ämnet blyfrihet på mässor och konferenser.

Att konferensen hamnade i Sverige är delvis hans förtjänst. Arrangörerna hade från början velat ha den i Köpenhamn, men hade svårt att hitta en lämplig lokal. På Lars Wallins inrådan flyttades därför arrangemanget till Hilton Hotel i Malmö.

Första dagen på konferense fylls av workshops och utbildningar. Andra och tredje dagen blir mer reguljär konferens, och därtill en minimässa där leverantörer i branschen ställer ut sina produkter och tjänster. Det japanska inslaget blir ganska stort, inte minst Matsushita har visat intresse för evenemanget.

IPC har knappt 270 medlemmar i Europa, varav ett tjugotal i Sverige. Men konferensen är förstås öppen även för icke medlemmar.

- Jag tror vi lockar mellan 120 och 180 personer, både från universiteten och från industrin, säger Wallin.

Man kan tycka att marknaden för blyfrihetsevenemang börjar bli mättad. Blyfritt var hett på Productronica i München i november, Stockholmsmässan kör sin blyfrihetsdag den 1 februari, IPC alltså tre dagar i Malmö i april och därtill kommer Electronix i Göteborg i september nästa år också att ha blyfritt som tongivande tema. Men tydligen är efterfrågan stor. Mönsterkortstillverkaren NCAB drog nyligen 100 personer till sina blyfrihetsseminarier och konsulten ÅF lockade 60 personer, för att bara nämna några exempel.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)