JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Heidergren mörkade LAC Elektroniks konkurs

LAC Elektronik ansökte om konkurs den 22 juni i år. Skulden till fordringsägarna ligger på närmare sex miljoner kronor. Osanna uppgifter från vd Torbjörn Heidergren föranleder Elektroniktidningen att återigen skriva om händelsen.
Någon snygg nedläggning av LAC Elektronik där alla räkningar betalas är det alltså inte frågan om, som Torbjörn Heidergren påstod i artikeln ”LAC Elektronik är nedlagt” . Tyvärr är det inte mycket i den nämnda artikeln som stämmer överens med verkligheten. Detta trots att Torbjörn Heidergren läste och godkände artikeln innan publicering.

–    Det är en konkurs och alla fordringsägare kommer inte att få betalt ur konkursboet, säger Jenny Hildén, konkursförvaltare på Lindskog Malmström Advokatbyrå till Elektroniktidningen.

I konkursboupptäckningen syns det tydligt att balansen mellan LACs skulder och tillgångar lider en brist på närmare sex miljoner kronor. Fortfarande finns det dock en viss verksamhet i LAC Elektronik som drar in pengar. Fast det är osäkert hur mycket och hur länge.

–    Preliminärt fortsätter verksamheten till den sista augusti. Då tar vi beslut om hur vi går vidare, säger Jenny Hildén.

Innan konkursanmälan ingick LAC Elektronik i en företagsgrupp där tre bolag sysslar med elektronik. Dessa är LAC Telecomconnect och Singaporeföretaget Syncprovider, förutom LAC Elektronik. I och med konkursen läggs delar av LAC Elektroniks agenturer över i LAC Telecomconnect. Även Syncproviders affärer kommer, enligt Torbjörn Heidergren, att räknas in i LAC Telecomconnect, vars styrelse består av honom själv och hans fru.

En av de fem som var anställda på LAC Elektronik innan konkursen jobbar fortfarande kvar.

–    Men han kommer att sluta när verksamheten läggs ner, säger Torbjörn Heidergren.

Torbjörn Heidergrens försök att förneka LACs konkurs i Elektroniktidningen har givit upphov till starka reaktioner från våra läsare. Företagets omsättning har gått spikrakt nedåt under de senaste åren – från runt 80 miljoner kronor år 2000 till 16 miljoner kronor i fjol – och stämningen inom företaget har enligt samstämmiga uppgifter till Elektroniktidningen inte varit god.  Inte heller har relationen till omvärlden varit den bästa när ekonomin stramats åt.

Tom Malmros som äger fåmansföretaget Malmros Communication Annonsbyrå är en av många som är mycket upprörd över Torbjörn Heidergrens affärsmetoder.

–    Jag har drivit annonsbyrå i snart 40 år och varit med om många som kommit på obestånd, men sådana här svindlarfasoner har jag sällan eller aldrig träffat på, säger han.

För Toms Malmros del började det med att LAC vägrade att betala en faktura på 100 000 kronor för snart två år sedan. Då hade Torbjörn Heidergren anlitat Malmros företag kontinuerligt under sju års tid.

–    Heidergren hävdade att det var en bluffaktura, men efter att jag stämt LAC och Heidergren kom det fram i tingsrätten att det inte var någon som helst bluff, säger Tom Malmros.

Tom Malmros hade papper på allt.

–    Men eftersom jag fått flera indikationer på att denna konkurs skulle vara planerad sedan länge gick jag med på en förlikning med villkoret att beloppet skulle betalas senast den första juli år. Några dagar innan försattes företaget i konkurs.
 
–    Jag har förlorat minst 150 000 kronor på smällen om man inkluderar alla kostnaderna för rättegången, säger Tom Malmros.

Exakt sju dagar före konkursen begärde Greger Arne Eriksson, Anders Lönnqvist och Per Anders Thunander utträde ur LAC Elektroniks styrelse. Alla tre sitter i Texcels styrelse. Texcel köpte LAC år 2003 av Turnit och äger idag LAC Elektronik tillsammans med LAC Metropolitan, vars styrelse består av Torbjörn Heidergren och hustrun Ditte Marie Heidergren.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)