JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sun ger bort sina Javaverktyg
Sun släpper idag sina Javaverktyg som öppen källkod. Licensen som valts är GPL, densamma som används för Linux.
Planerna har varit kända sedan i somras.
Java utmanar Windows, Linux och Symbian

I gratispaketet ingår bland annat mobilplattformen PhoneME.

Mobiljava känner vi idag mest som en plattform för spel. Men standarderna utökas. Nya Javastandarder tillåter mobiler där användaren kan ladda hem en ny adressbok, kalender eller kamerastyrning. Allt i form av Javaprogram. I förlängningen kanske användaren kan ta med sig användargränssnittet när hon byter mobil.

En viktig detalj är att mobil-Java blivit multitrådat -- en egenskap som Sony Ericssons konkurrerande Javaplattform var tidigt ute med att annonsera stöd för.

Suns Java för mobiler frisläpps därmed till en värld där Java kommer att konkurrera med Windows CE, Linux och Symbian – som i sin tur sakta vandrar från att vara plattformar för dyrare pc-mobiler till att också användas i enklare mobiler.

Suns PhoneME implementerar kompilatorn HotSpot 1.1.3 och programgränssnitten CLDC 1.1, Midp 2.0 och SJWC 1.1.3 (Sun Java wireless client).
GPL innebär att du som utvecklare gratis kan använda och till och med modifieras Suns javamaskiner, -verktyg och -bibliotek, hur du vill. Men du måste i din tur släppa egna modifieringar under GPL.

Anledningen till att Sun inte agerat jultomte tidigare är, enligt företaget, att man ville motverka splittring i olika Javavarianter. Att verktygen släpps under GPL betyder att de teoretiskt kan röna det ödet, men bedömningen är idag att så inte kommer att ske.

Källkoden för verktygen för inbyggnadsjava, J2ME (Micro edition) kan hämtas hem från Java.net (länk). Sun pekar också på att Java SE (standard edition) kan vara en intressant kandidat för den typ av inbyggda system som använder tyngre plattformar.

Java har sitt ursprung i Sun. Det finns dock idag många implementationer av Java vid sidan av Suns. På inbyggnadsområdet är Aplix, Aonix och Esmertec tre viktiga verktygsleverantörer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)