JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Till sist blev även Sun kund till Intel
Som sista servertillverkare ska nu även Sun börja använda Intels Xeonprocessorer i sina produkter. Intel ska å sin sida ge fullt stöd åt Suns operativsystem Solaris. Samarbetet omfattar också gemensam utveckling och marknadsföring av Java och NetBeans.
Avtalet sätter punkt för en mångårig kamp mellan Sun och Intel på marknaden för serverprocessorer. Sun kommer dock inte att helt lägga ned sin Sparcprocessor utan ska fortsätta utveckla den. Det är dock oklart hur mycket resurser företaget kommer att satsa.
Sun använder redan Opteronprocessorer från AMD och avtalet med Intel påverkar inte den verksamheten. Snarare blir Xeonprodukterna ett komplement.

– Vi är begeistrade över Intels långsiktiga utvecklingsplaner och den prestanda som vi har lyckats uppnå med Solaris på Xeon-baserade plattformar", säger Suns koncernchef Jonathan Schwartz i ett pressmeddelande.

– Intels avsikt att erbjuda Solaris på OEM-basis kommer att öppna nya marknader för oss båda över hela världen. Detta avtal är verkligen en milstolpe för branschen.

Till sommaren kommer en hel familj med uni-, dual- och multiprocessorservrar och arbetsstationer med stöd för Solaris, Windows och Linux. Intel och Sun kommer även samarbeta kring utveckling av större Solarisoptimerade servrar med fler än fyra processorer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)