Ett av halvledarvärldens mest framgångsrika och lönsamma företag, Texas Instruments, slutar utveckla egna CMOS-processer. Företaget ska istället förlita sig på foundrypartners för processer med geometrier på 45 nm och mindre.
– När vi går in i 2007 är utmaningen att fortsätta förbättra oss. Ett sätt vi ska göra det på är att ändra det sätt som vi utvecklar teknik för avancerade digital processer. Istället för att göra det på egen hand ska vi arbeta tillsammans med våra foundrypartners för att specificera och driva nästa generations digitala processer. Vi ska fortsätta att tillverka med dessa processer i våra fabriker som håller världsklass, säger TI:s vd Rich Templeton i en kommentar till företagets senaste kvartalsbokslut.
– Vi kommer att stänga en av våra äldre fabriker och flytta utrustningen till några av våra fabriker som tillverkar analoga kretsar för att öka kapaciteten, tilläger han.
Förändringarna medför att cirka 500 personer förlorar jobben och att de löpande utgifterna minskar med 200 miljoner dollar per år.
TI som är världens tredje största halvledartillverkare har länge legat i fronten vad gäller CMOS-processer. Företaget var bland de första att köra igång produktion på 65 nm. TI har dock hållit sig utanför de olika allianser som bildats det senaste decenniet för att dela på utvecklingskostnaderna. Men nu ser priset för en egen CMOS-process i egna fabriker ut att vara för högt även för Texas Instruments.