JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Osram och Seoul Semi delar patent
Lysdiodsbolagen Osram och Seoul Semiconductor har kommit överens om att ömsesidigt dela sina patenträttigheter inom alla typer av lysdioder för synligt ljus. Avtalet beskrivs som ett steg närmare än tätare samarbete.
Osram är, jämte Philips, världens största företag inom belysning och en av världens ledande lysdiodsproducenter. Seoul Semiconductor är visserligen "bara" nummer åtta på lysdiodsmarknaden, men växer snabbt och har gjort sig känd som storspelare inom ljusstarka lysdioder, så kallade Power-LED, inte minst under varumärket Acriche. Det är Seoul Semi som är huvudleverantör till svenska Optoga, se artikel.

Avtalet mellan aktörerna torde i första hand vara en fjäder i hatten för Seoul Semi, som nu kan ta rygg på sin betydligt större kollega. I pressmeddelandet konstaterar bolagets vd Chung Hoon Lee att avtalet "bereder väg för närmare samarbete mellan våra företag". Seoul Semi omsatte 200 miljoner dollar i fjol, medan Osram omsatte drygt fem miljarder.

För Osram är avtalet snarare något av ett nödvändigt ont - man har inte på egen hand lyckats hålla sin ledande position inom power-LED och har sålunda tvingats köpa sig till ett nytt starkt läge.

I avtalet ingår att företagen lovar att inte stämma varandra för patentintrång, något som är vanligt förekommande i lysdiodsbranschen. Seoul Semi är bland annat indragen i en juridisk strid med Nichia, stor tillverkare av halvledare för lysdioder.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)