JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kiselsensor för temperatur, fukt och gaser
ImageDet irländska uppstartsföretaget Chipsensors har utvecklat en kiselbaserad sensor som också innehåller en radiodel för trådlös kommunikation.
Chipsensors har patenterat tekniken som bygger på att det dielektriska materialet i vanliga CMOS-processer består av porösa oxider och polymerer. Dessa ändrar sina elektriska egenskaper beroende på vilket ämne de utsätts för i kombination med koncentrationen.

Sensorerna tillverkas i en vanlig CMOS-process på 0,13 um. I första vändan kommer en modell som både kan mäta temperatur och luftfuktighet. Företaget säger ingenting om priset, hur stor yta som sensorn upptar eller när den kommer i kommersiell produktion.

Den nyfödda har premiär på mässan RFID Europe 2007 som startade idag. I demonstrationen har den kombineras med en separat krets för trådlös kommunikation. Förhoppningen är att sälja in systemet för fastighetsautomation.

I nästa steg ska sensor, signalkonditionering, styrkrets, minne och radiodel integreras på samma krets. Målet är att få in systemet i RFID-tillämpningar.

Chipsensors grundades 2006 och har huvudkontor i Limerick på Irland. Dessutom finns försäljningskontor i USA.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)