JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sony vill ut ur Cell
ImageRykten i flera medier gör gällande att Sony vill sälja de fabriker där företaget gör processorn Cell, som sitter i spelkonsolen Playstation3. Cellpartnern Toshiba pekas ut som köpare i en affär enligt uppgift värd 869 miljoner dollar.
Uppgifterna om Sonys ambitioner har bland annat publicerats i japanska Nikkei Daily, och återgetts i flera medier, även i Sverige. Varken Sony eller Toshiba har bekräftat uppgifterna, inte heller IBM som utvecklat Cellprocessorn tillsammans med de två japanska bolagen.

Enligt uppgifterna skulle Toshiba köpa fabrikerna för 869 miljoner dollar och framöver stå för leveranserna av Cell till Sony. Tidningen Ny Teknik hävdar att Toshiba tänker sälja en fastighet i centrala Tokyo värd 8 miljarder kronor för att finansiera köpet.

Produktionssvårigheter och dålig yield har pekats ut som anledningar till att Cellprocessorn blivit dyrare än Sony tänkt sig, och att bolaget därför tvingas hålla högre priser på Playstation 3 än konkurrerande spelkonsoler. Men IBM säger sig inte ha några sådana problem. IBM gör processorer till såväl Playstation3 som till Xbox och Wii i sin fabrik i East Fishkill.

- Cellprocessorn är jämförbar i komplexitet med processorn till Xbox. Däremot är processorn till Wii betydligt mindre - där har konstruktörerna verkligen lyckats få in mycket funktionalitet på liten yta, vilket förstås gör den billigare att tillverka, berättade platschefen Neil Poullin när Elektroniktidningen besökte fabriken där för någon månad sedan.

Cellprocessorn bygger på samverkan mellan grafikkärnor och beräkningsskärnor baserade på Powerarkitekturen. Den version som sitter i Playstation3 har åtta grafikkärnor och en beräkningskärna.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)