JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första mobila Wimaxnätet i drift
Det blev, osannolikt nog, Dominikanska Republiken som först i världen driftsatte ett fullfjädrat kommersiellt nät för mobil Wimax enligt standarden Rev-e på 3,5 GHz-bandet. Nätet invigdes igår och ska användas både till fast, nomadisk och mobil kommunikation.
Igår skrev operatören Onemax i Dominikanska republiken, granne med Haiti i den karibiska övärlden, in sig i historien som det första telekombolag i världen att ta ett kommersiellt fullfjädrat mobilt Wimaxnät i drift. Nätet uppfyller hela standarden 802.16e-2005, även kallad Rev-e eller "mobilt Wimax" och arbetar på 3,5 GHz-bandet.

Användarna erbjuds trådlöst bredband, multimediatjänster och IP-telefoni. Hur stor bandbredd användarna får anges inte. Standarden anger en rad möjligheter, från 1,25 till 20 Mbit/s.

Enligt Onemax är Dominikanska republiken en marknad som passar Wimax. Ekonomin är växande, befolkningen på 9 miljoner är relativt ung (medelålder 24 år), och landet är inte särskilt stort, ungefär en tiondel av Sveriges yta. De befintliga telesystemen är måttligt utbyggda - här finns inte ens en miljon fasta telelinjer och och omkring 4,6 miljoner mobiltelefoner vilket gör bredband till en bristvara. Bara 1,2 miljoner av landets invånare har tillgång till Internet.

För att förbättra täckningen och minska antalet basstationer som krävs i 3,5 GHz-bandet används både multiantennteknik (Mimo, multiple input multiple output) och lobformning (beam forming), en teknik för att automatiskt justera radioloberna i takt med att terminalerna rör sig.

Utan dessa tekniker hade 65 procent fler basstationer behövts för motsvarande täckning, uppger Alcatel-Lucent som levererat utrustningen. Företaget anser sig vara nummer ett på marknaden för Wimaxinfrastruktur med 15 kontrakt på nät och 70 pilotförsök.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)