JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel öppnar 45 nm-fabb för 20 miljarder
ImageIgår invigde Intel sin senaste halvledarfabrik, en jätteanläggning i Arizona, där företaget investerat 3 miljarder dollar, närmare 20 miljarder kronor. Den 12 november är det tänkt att de första kretsarna - processorn Penryn gjord i 45 nm-teknik - ska rulla ut härifrån.
I staden Chandler, Arizona, har Intel byggt en 90 000 kvadratmeter splitter ny fabrik, som vanligt i halvledarvärlden med ett prosaiskt namn - Fab 32. Här ska företaget massproducera mikroprocessorer i 45 nm-teknik, på 300 mm kiselskivor. I förstone processorn Penryn som här ska nå volym och de första kretsarna ska färdigställas redan den 12 november enligt företaget.

Produktionstekniken inbegriper de tekniska genombrott företaget presenterade i vintras (se länk) där kiseldioxiden i dielektrikat ersätts av ett material baserat på grundämnet hafnium. Tack vare detta material kan dielektrikat göras tjockare samtidigt som läckströmmarna minskas till en tiondel jämfört med kiseldioxid. På så sätt kan drivströmmarna ökas med över 20 procent.

Därtill använder företaget ett hittills hemligt material i styrelektroden (gate) på transistorerna, med en kombination av olika metaller. De båda innovationerna, av Intelgrundaren Gordon Moore kallade "de största förändringarna inom datorchips på 40 år" gör att strömförbrukningen i Penryn i 45 nm-teknik blir 30 procent lägre än om samma processor skulle göras i 65 nm-teknik, hävdar Intel.

Företaget säger också att det vidtagit flera mått och steg för ökad miljöhänsyn. Jämfört med tidigare fabriker har utsläpp som påverkar den globala uppvärmningen minskats med 15 procent och 70 procent av allt vatten som används återvinns.

Den nya fabriken har kostat 3 miljarder dollar, närmare 20 miljarder kronor och sysselsätter ett tusental personer. Den ligger i ett område där Intel sedan tidigare driver flera fabriker, bland annat Fab 12 som var först med 65 nm-teknik på 300 mm-skivor då den invigdes 2005. Totalt har Intel sex fabriker för 300 mm-produktion, och två som jobbar på 45 nm.

Totalt väntas Intel spendera 8 miljarder dollar på fabriker för 45 nm-produktion. Förutom den nyinvigda anläggningen i Arizona bygger man även en fabrik i israelliska Kiryat Gat för 3,5 miljarder dollar och uppgraderar en befintlig fabb i New Mexico för 1,5 miljarder dollar. Båda dessa ska enligt uppgift komma igång med produktionen nästa år.

Ärkekonkurrenten AMD väntas gå över till 45 nm nästa år, med teknik utvecklad i samarbete med IBM. Troligen är det fabriken i tyska Dresden som får äran att bli först inom AMD med massproduktion på 45 nm. AMD har dock varken avslöjat några detaljer om tekniken eller hur mycket pengar man investerar i uppgraderingen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)