JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Papper talar i Göteborg
Nu kan du se det talande papperet på riktigt för första gången. Debuten sker på mässan Kunskap & Framtid i Göteborg, som slår upp dörrarna idag. Inbyggd elektronik får papperet att tala till dig, bara du vidrör det.  
Tre forskargrupper vid Mittuniversitetets skogsindustriella forskningsprogram FSCN (Fibre Science and Communication Network) håller just nu på att ta fram den fjärde generationen av pappersprodukter som kan kommunicera med datorer. Och idag visas tekniken upp för första gången i ett verkligt sammanhang på mässan Kunskap & Framtid i monter C05:12.

– Det talande papperet kombinerar tryckta grafiska koder och elektroniskt strömförande bläck som görs tryckkänsligt. Sedan bäddas den digitala informationen in i papperet och vid beröring strömmar informationen ut ur tryckta högtalare, säger Mikael Gulliksson, projektledare för medieteknik i forskningsprojektet i ett pressmeddelande.

Tekniken har använts i en prototyp av en musiktavla som har ett antal musikalbum tryckta direkt på papperet. Genom att vidröra albumets framsida kan man provlyssna på musiken. Ljud strömmar då ut ur papperet.

De tre forskargrupperna i projektet inkluderar elektronikforskare, materialfysiker samt medie- och kommunikationsvetare. Paper Four är namnet på forskningsprojektet, som samarbetar med regionens pappersindustri. Syftet är att utveckla en helt ny produktplattform baserad på papper för marknadsföring av produkter och tjänster.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)