JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tryckta kretsar i Intels spår
Amerikanska Kovio avslöjar att man nu kan trycka kiselkretsar med en bläckstråleskrivare. Tekniken är tänkt för rfid-taggar och har klara miljö- och prisfördelar jämfört med dagens alternativ, hävdar Kovio
Avslöjandet kom under konferensen Printed Electronics i San Francisco som avslutas idag. När Kovio beskriver sin nya teknik är det ett miljövänligt kiselbaserat bläck som man kan trycka tunnfilmstransistorer med samma prestanda som polykiseltransistorer det handlar om. Skillnaden är att den nya tekniken kostar en tredjedel samt drar en fjärdedel av den energi som en enkel kiselkristall kräver, hävdar Kovio. Tekniken påstås dessutom vara extremt miljövänlig.

– Vi har världens första fullständigt tryckta kiseltransistorn, säger Amir Mashkoori, chef på Kovio till sajten EETimes.

Samtidigt passar Amir Mashkoori på att sätta den egna tekniken i ett historiskt teknikutvecklingsperspektiv.

– Våra tunnfilmstransistorer har mycket hög mobilitet för att vara trycka och vi kan göra transistorer av både p- och n-typ. Just nu konstruerar vi med 20 µm, men vi har 10 µm som fungerar i labbet. Det var där Intel startade 1971. Intels första processor innehöll bara över tvåtusen transistorer. Vår första krets för rfid kommer att innehålla knappt tusen transistorer, säger han.

Kovio är just i färd med att bygga en egen fabb. Och planen är att börja massproducera kretsar för rfid mot slutet av nästa år.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)