JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xilinx köper in sig i svensk samarbetspartner
ImageFPGA-tillverkaren Xilinx gör sin första investering någonsin i Sverige när företaget köper 20 procent av Göteborgsföretaget Mocean Labs.
Det var i oktober i fjol som Xilinx började sälja IP-block för Most-bussen utvecklade av Mocean Labs. Nu stärks samarbetet ytterligare genom att Xilinx köper 20 procent av företaget. Exakt hur mycket Xilinx får betala vill Mikael Söderberg som är vd på 30-mannaföretaget Mocean Labs inte berätta.

– Det handlar om ett tvåsiffrigt antal miljoner, är allt han avslöjar.

Pengarna ska användas till två saker. De ska dels användas för att intensifiera produktutvecklingen, dels läggas på kistbotten för att säkra den framtida tillväxt.

– Investeringen är samtidigt startskottet för ett strategiskt samarbete med Xilinx där vi kommer att arbeta mycket nära dem med att definiera nya produkter för fordonsområdet.

Bland annat ska ett antal av Mocean Labs IP-block för audio och video i fordon anpassas till Xilinx FPGA-kretsar.

För att klara det behöver företaget anställa mellan 10 och 15 personer under det kommande året. Men att det är högkonjunktur och svårt att hitta erfarna konstruktörer är inget som oroar Mikael Söderberg.

– Att jobba med produktdefinitioner tillsammans med halvledarföretagen är en dröm för ingenjörer, så jag tror inte att det blir något problem.

På listan över samarbetspartners finns förutom Xilinx även NXP och Analog Devices. En fjärde halvledartillverkare är på gång men Mikael Söderberg kan ännu inte avslöja namnet.

– Allt jag kan säga är att det är ett företag som är större än de tre andra.

Mocean Labs startade 2003 och arbetar med utveckling av audio och video för fordonstillämpningar liksom med Most. Bland annat har företaget utvecklat infotainmentpaketet till baksätespassagerarna i BMW:s senaste X5-modell. Det är en lösning med två videoskärmar och en CD/DVD-spelare som kan spela upp de flesta filformat. Avkodning sker helt i mjukvara med hjälp av NXP:s Nexperiaprocessor. All övrig hårdvara liksom mjukvaran är utvecklad av Mocean Labs och ljudet går via bussen Most25 som BMW använder i X5:an. Videon går däremot i en separat kanal eftersom Most25 inte har tillräcklig bandbredd.

Med erfarenheten från BMW-projektet har företaget också tagit fram en portabel modell för Harman/Becker. Den säljs av biltillverkarna men går också att köpa på bland annat Mediamarkt.

– Det är den första portabla spelaren där komponenterna är fordonsklassade. Den är mer robust än de konsumentspelare som säljs idag.

Priset i detaljhandeln ligger på cirka 500 euro och för det får man en plattskärm med batteri, inbyggd CD/DVD-spelare, digitaltv-mottagere, platser för minneskort och USB-anslutning.

Dessutom har företaget utvecklat en styrenhet för Most som används av Xilinx och Analog Devices. Mocean Labs blev därmed först att bryta SMSC:s monopol på Most-området.

Xilinx har inte kommenterat affären.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)