JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
I år kommer 3 275 asicar att gå i produktion, en nedgång med fyra procent mot fjolåret. Men eftersom asicarna blir allt större och projekten allt dyrare så ökar asicmarknaden trots nedgången i antal.
Enligt analyshuset Gartner kommer 3 275 asicar i produktion i år, en nedgång på fyra procent mot 2006 års siffra på 3 408 starter (tape-outs). Intressant att notera är att bara en bråkdel - omkring 200 stycken - av dessa kretsar är görs i geometrier på 65 nm eller mindre.

Nedgången kan tyckas problematisk för asicindustrin, i synnerhet som den markerar fortsättningen på en trend. Nedgången mellan 2005 och 2006 var sex procent. Huvudskälet till nedgången är att snittkostnaden för att trycka på knappen för produktionsstart blir allt högre i takt med att kretsarna rymmer fler transistorer i finare geometrier.

Exakt detta faktum är också det som gläder asicindustrin. För trots det minskade antalet konstaterar Gartner att marknaden ökar totalt.

De största, dyraste och mest avancerade asicarna görs alltjämt av företag inom högpresterande datorer och lagringsutrustning, kommunikation, mobiltelefoni och videospel.

Den största ökningen i antal sker dock i Kina, må vara från en låg nivå. Här är den genomsnittliga tekniska verkshöjden också lägre, liksom projektkostnaden. Men enligt Gartner ger det utrymme för tillväxt - här finns möjligheter för asicindustrin att växa eftersom de kinesiska projekten framöver väntas bli både fler och mer avancerade.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)