JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Test i fokus för mässans produktionslina

Precis som vanligt blir det levande produktion på mässan Elektronik/EP den 28-30 januari nästa år. Den här gången ligger fokus på kvalitet och tillförlitlighet och de första korten har redan tillverkats och testats.
Projektledaren Lars Wallin har fått ett utrymme på cirka 200 kvadratmeter som ska fyllas med två produktionslinor, ett testlabb och en scen.

Det kommer att tillverkas två kort, ett mindre sexlagers kort med bland annat en flip chipkomponent och ett större 12-lagerskort som i grunden är ett avancerat telekomkort. De två korten bestyckas med komponenter i två parallella linor för att sedan lödas och genomgå omfattande tester.

- Temat för produktionslinan blir kvalitet och tillförlitlighet för blyfri produktion, säger Lars Wallin.

Image
Delaminering på die pad och på ett flertal bondfingrar
Det innebär till exempel att det inte kommer att tillverkas mer än cirka hundra kort totalt. Dessa ska istället testas grundligt och resultaten kommer att dissekeras av tre utländska experter, liksom av några svenska experter däribland Lars-Gunnar Klang. Även maskinleverantörernas experter ska få ge sin syn på resultaten.

Diskussionen sker två gånger per dag på en scen där det också finns möjlighet att visa publiken felen på en storbildsskärm.

Själva produktionslinan börjar byggas upp redan fredagen före mässan öppnar och på söndagen kommer den första omgången kort att tillverkas och testas. Under de tre dagarna ska olika lodpastor, mönsterkort och ytbehandlingar provas. Man kommer också att reparera några kort för att se hur det påverkar kvaliteten.

Varje kort kommer att protokollföras och för att testa korten kommer det att finnas tre optiska avsyningsmaskiner (AOI) från olika leverantörer och en röntgenutrustning.

Vidare kommer det att byggas upp ett testlabb där man kan kapa och slipa korten. Större delen av den utrustningen lånas ut av mönsterkortsleverantören NCAB. Det kommer bland annat att finnas ett svepeletronmikroskop och ett röntgeninstrument för att mäta metallernas tjocklek i mönsterkorten.

Dessutom kommer en del av korten att köras till Saab i Järfälla för att undersökas med deras akustiska mikroskop som bland annat kan upptäcka delamineringar.

Maskinerna kommer att köras av personal från leverantörerna men för att testresultaten inte ska kunna ifrågasättas kommer den delen av linan att köras av personal från Saab under ledning av Lars Blomberg som tidigare arbetat på mönsterkortstillverkaren Elektrotryck.

Trots att det är relativt kort startsträcka är Lars Wallin inte orolig att konceptet inte ska fungera.

- Vi har gjort det här några gånger och så finns det två eller tre maskiner av alla typer så det är ingen katastrof om en maskin inte skulle fungera.

Image
Lödfogen har lite för mycket lod, vilket medför sämre hållfastvillkor för komponentbenet. Foto: Saab
För att testa konceptet har kontraktstillverkaren Legotronic redan tillverkat 12 kort varav två har testats hos mönsterkortsföretaget NCAB och två hos Saab i Järfälla.

- Vi hittade tre typer av fel. Ett av mönsterkorten hade ett avbrott i en ledarbana men ytbehandlingen i form av nickel-guld gick in och täckte det.

Med hjälp av det akustiska mikroskopet hos Saab hittade man komponenter som delaminerat och bondningar som är på väg att släppa.

Svepelektronmikroskopet visade att det fanns luft (voids) i några lödningar liksom men även en liten lodkula som låg fritt (se översta bilden).

Alla kort och resultat från mässan kommer att sparas och eventuellt kommer de att följas upp med en endagskonferens senare i vår.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)