JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siemens kan ha mutat norsk militär

Femton personer knutna till Norges försvarsdepartement anklagas för att ha tagit emot mutor från Siemens. Den norska polisens ekorotel har gjort razzia både på departementet och på Siemens norska dotterbolag, vars chef redan avgått.
Redan i juni i fjol avslöjades att Siemens ASA, det norska dotterbolaget, medvetet överfakturerat det norska försvaret med 37 miljoner norska kronor. Bolaget bad då om ursäkt, lovade att betala tillbaka pengarna och bytte ut hela ledningen.

Sedan dess verkar dock den norska ekopolisen haft ögonen på Siemens. I tisdags ålades företaget att betala nio miljoner norska kronor i böter för att ha lurat militären. Samtidigt genomförde polisen en razzia på försvarsdepartementet och på andra arbetsplatser samt i hemmen hos 15 högt uppsatta militärer och personer knutna till militärindustrin.

Härvan har fått stort utrymme i norska medier och kallas där "Alicanteaffären" eftersom en golfresa till den spanska staden figurerar i anklagelserna.

Två av de misstänkta är Arne Morten Grönningsäter och Jan Reksten, försvarsminister Anne-Grete Ström-Erichsens närmaste medarbetare respektive försvarets operative chef. Reksten säger i ett pressmeddelande att han förvisso åkt på en golfresa till Alicante i mars 2004 som sponsrades av Siemens, men att han inte kände till sponsringen förrän i april 2007, och då han omedelbart betalade tillbaka pengarna.

Siemens bedömer situationen som så allvarlig att Hans Loedrup, tidigare ordförande för dess norska bolag och alltjämt styrelsemedlem, fått lämna sitt uppdrag. För Siemens är affären graverande, då företaget redan håller på att nysta upp en betydligt större muthärva, se artikel (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)