JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trådlöst dragplåster på Elektronik/EP
Vad har en uppstoppad björn från Falun, en råttfälla från England och ett dörrhandtag från Tyskland gemensamt? Svaret är att du hittar dem på Wireless Expo på Elektronik/EP den 28-30 januari.
- I Wireless Expo vill vi förklara kundnyttan med trådlös kommunikation och vad det ger för mervärden, säger Lars Mistander på Rutronik.

Han ingår i den grupp som arbetat med att sätt ihop programmet för Wireless Expo, en kombination av seminarier och produktdemonstrationer. Mitt i montern (C11:71) som är på 130 kvadratmeter finns en stor scen.

- Vi kommer att ha ett antal presentationer varje dag från scenen och en del av talarna kommer också att visa sina produkter.

Talarna kommer från så vitt skilda områden som transportsektorn, skogsindustrin, säkerhetsbranschen, försvaret, fordonsområdet och från medicinteknibranschen.

I utkanten av montern står podier där det kommer att finnas olika produkter. I skrivande stund är det tre som är klara - en uppstoppad björn med ett trådlöst spårningshalsband, en råttfälla som skickar ett radiomeddelande när den oskadliggjort en gnagare och ett dörrhandtag som skickar ett radiomeddelande när det öppnas eller stängs. Fler är dock på gång.

Råttfällan som säljs under namnet Alert24 av det brittiska företaget Insect-O-Cutor har utvecklats med hjälp av distributören Rutroniks svenska kontor. Produkten är tänkt för bland annat större lager, livsmedelsindustrin och restauranger.

- Idag måste man gå runt och kontrollera fällorna manuellt. Den trådlösa råttfällan skickar ett meddelande över 868 MHz-bandet till en basstation som via GSM skickar meddelandet till en server på något kontor. Då kan man direkt se vilken fälla som slagit till och gå ut och tömma den, säger Lars Mistander.

En annan djurtillämpning är de trådlösa spårningsutrustningar som svenska Televilt tillverkar. Spårningsutrustningen finns i olika modeller men bygger på att djuret förses med ett halsband som kan innehålla både GPS-mottagare och en radiosändare. Det kan vara något av ISM-banden som används för kommunikation men också GSM eller satellit, allt beroende på vilket område som ska täckas in och vilken djurtyp man vill spåra.

På mässan kommer det att finnas halsband för noshörningar och elefanter.

- De är stora som tunnband med en tegelsten på, säger Hans Andersson på komponentdistributören Acal.

En något mindre modell kommer att fästas runt halsen på den uppstoppade björn som mässan lånat in från Falun.

En tredje produkt är fönster- och dörrhandtag som skickar ett trådlöst meddelande när de förändrar läge. Produkten kommer från tyska Hoppe och bygger på en teknik som utvecklats av likaledes tyska Enocean.

- Modulen innehåller inget batteri. Det finns en dynamo som alstrar tillräckligt mycket energi när man öppnar eller stänger för att kunna skicka iväg ett meddelande via 860 MHz-bandet, säger Jan Ågren på Abacus som representerar Enocean.

Precis som med råttfällorna får man placera ut en eller flera basstationer som plockar upp meddelandena och skickar dem vidare till en server. Systemet kan till exempel användas för att indikera om fönstren är öppna, stängda eller i vädringsläge. Tillverkaren garanterar tio års drift.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus