JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snacka om skryt-tv
Med 82 tums bildstorlek och en upplösning fyra gånger så hög som HD-tv visar Samsung och Sony vart tv-utvecklingen är på väg. Härligheterna introduceras på mässan CES i Las Vegas.
Det är mycket tv på CES, Consumer Electronics Show, som pågår i Las Vegas just nu, och många som vill vara störst, skarpast, tunnast och snyggast. Men frågan är om inte Samsung och Sony visar var skåpet ska stå denna gång.

Båda har med sig varsin monsterstor 82 tums LCD-tv. Båda har fyra gånger högre upplösning än "vanlig" HD-tv.

Samsung kallar sin teknik QFHD, Quadruple Full High Definition, medan Sony använder namnet 4k2k. I båda fallen rör det sig dock om 3 840 x 2 160 pixlar.

Det är förvisso inte de största skärmarna på mässan. Redan i fjol fanns 108 tum, och innan dörrarna till vardagsrummen blir större så kommer större bildskärmar nog inte att massproduceras. Och inte är man först med fyrdubbel HD heller - den tekniken hade premiär 2005. Men skapelserna är de största hittills med denna högskarpa teknik, och torde pryda sina platser i hemma hos de kräsnaste tv-tittare.

Annars är det organiska skärmar, OLED, som verkar hetast på mässan. Poängen med OLED, organic light emitting displays, är att skärmarna kan göras så tunna som 3 mm, eftersom de inte behöver någon bakgrundsbelysning. Kontrasten blir dessutom extremt god.

Sony visade upp sin första strax före jul, en 11-tumsversion, och har i Las Vegas visat upp en prototyp på 27 tum. För omkring 17 000 kronor är 11-tummaren till salu i Japan och USA.

I Samsungs monter finns prototyper för såväl 14 som 31 tum, och produktionen väntas sätta igång 2010.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus