JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Vinnova satsar 11 miljoner kronor under tre år i två europaprojekt som syftar till att utveckla 100 Gigabit Ethernet. Svenska företag med Ericsson i spetsen satsar dubbelt så mycket på samma projekt, som har en totalbudget på drygt en halv miljard kronor.
Från mitten av 2006 till mitten av 2007 ökade Internettrafiken med 50 procent. Det visar på behovet av högre bandbredd och utökad kapacitet, något som de två EU-projekten 100GET och Siam ska råda bot på. Sverige bidrar under tre års tid med 25 miljoner kronor till 100GET och 10 miljoner till Siam, varav Vinnova står för en tredjedel.

Det är en ansenlig summa pengar, men knappt fem procent av 100GETs totalbudget om 550 miljoner kronor. Projektet är ett samarbete mellan Sverige, Frankrike och Tyskland, och bland storföretagen som deltar märks Ericsson, Nokia-Siemens, Alcatel-Lucent och Deutsche Telekom.

- Projektet är en viktig del i Ericssons satsning på produkter för det framtida transportnätet, säger Thomas Lewin på Ericsson Research i ett pressmeddelande.

Ericsson är så angeläget att delta att man till och med betalar mer än sin egen andel i projektet. Av de två tredjedelarna som Vinnova inte står för kommer lejonparten från just Ericsson. Även lilla SP Devices i Linköping är med i projektet, och bekostar sin egen medverkan.

- Vinnovas bidrag går till Chalmers, KTH och Acreos medverkan, berättar Jonas Wallberg på Vinnova till Elektroniktidningen.

Målet med 100GET och Siam är inte bara snabbare Ethernet - snarare handlar det om att ta fram breda lösningar för utökad bandbredd och större säkerhet på Internet. 100GET ingår i klusterprogrammet Celtic, medan Siam ingår i Medea+-uppföljaren Catrene, ett annat klusterprogram. Båda ingår i nätverket Eureka.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus