JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarbolagen laddar för Silicon Square

Femton av världens största halvledarföretag visar upp sig på mässan Elektronik/EP under den gemensamma flaggen Silicon Square. Här ska framtidsteknik demonstreras. Och åsikter torgföras från både mässgolvet och scenen som ligger i direkt anslutning till halvledartorget.
Det är en imponerande skara halvledarföretag som ställer ut på årets Elektronik/EP. Senast det begav sig var nio med. Nu är det femton företag som visar musklerna under vinjetten Silicon Square i monter C09:31.

– Vi satte gränsen vid femton deltagare och alla platser är uppbokade. Det är ju jättekul, säger Lasse Skantz, som är samordnare.

En lite udda fågel i Silicon Square är svenska Silex Microsystems, som finns med för första gången. Till skillnad från övriga deltagare konstruerar Silex inte egna kretsar. Istället tillverkar företaget mikromekaniska system på kisel på uppdrag. Företagets tillväxt har varit enorm på senare tid och idag är Silex ett av världens största memsfoundry. Ändå är företaget relativt okänt här i landet.

– Ja, vi är här för att visa att vi finns och välkomnar svenska företag att tillverka hos oss. Jag är faktiskt lite besviken på att vi ska behöva åka jorden runt för att hitta nya kunder. Svenska företag borde satsa mer på att utveckla mems-applikationer. Idag finns det inte ett enda rf-memsbolag i Sverige trots att vi i Norden sitter på en mycket stor kompetens inom rf- och mikrovågsteknik, säger Tomas Bauer, försäljningschef på Silex.

Att bygga nya och att vårda gamla relationer är självklart en viktig mässingrediens. Samtidigt kan kul demonstrationer vara ett effektivt sätt att dra till sig besökare och liva upp mässan på.

National Semiconductor är ett av företagen som tagit den uppgiften på allvar. Företaget planerar för flera demonstrationer och visar bland annat upp en klurig metod att väga mycket lätta föremål, som en enda ögonfrans. Vågen utnyttjar en form av strömmätning för att nå ner till mikrogramupplösning och självklart använder företaget en egenutvecklad precisionsförstärkare för att demonstrera tekniken.

Även Texas Instruments har riggat en demo i sin monter. Temat här är utvecklingsverktyg för effektsnåla trådlösa tillämpningar baserade på företagets egna nätverksprotokoll, SimpliciTI.

– Vår demo visar hur man enkelt kan utveckla produkter för trådlös styrning av larm, ljus, temperatur och andra batteridrivna funktioner i hemmet, säger Lars Hallberg på Texas Instruments.

Andra företag väljer att ta med sina produkter i mer rå form. Micrel planerar exempelvis för att duka upp en mängd kretsar, däribland en extremt liten, nylanserad, PWM-omvandlare.

– Vi kommer att visa upp marknadens minsta powerprodukter i standardplastkapslar. Inom kort släpper vi också LDO:er i plastkapslar som är mindre än konkurrenternas Chip Scale-varianter, säger Magnus Grape på Micrel Semiconductor.

De bolag som ställer ut är på Silicon Square är – förutom redan nämnda Silex, National Semiconductor, Texas Instrumenst och Micrel – Altera, Analog Devices, Fairchild, Freescale, IDT, Infineon, Intersil, Maxim, NXP, Osram Opto och ST Microelectronics. Alla har likadana minimontrar och håller i genomsnitt vardera två teknikföredrag under mässans gång. Totalt erbjuds 28 föredrag på scenen i direkt anslutning till halvledartorget.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)