JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST skyller på svag dollar

Halvledarjätten ST Microelectronics ökade i fjol sin omsättning med 1,5 procent till jämnt 10 miljarder dollar, och vinsten stannade kring 680 miljoner dollar, nästan 100 miljoner sämre än året innan. Men hade bara dollarn låtit bli att falla så hade vinsten blivit mer än 300 miljoner högre, säger bolaget.

Fjolåret blev något av ett mellanår för ST Microelectronics, Europas största halvledarbolag. Med en försäljningsökning på 1,5 procent och en nettovinst på 683 miljoner dollar höll bolaget så gott som ställningarna gentemot konkurrenterna - totalmarknaden för halvledare ökade 3,8 procent.

Räknar man bort flashminnesdelen som knoppades av i våras så ökade försäljningen än mer, med 4,3 procent. Ytterligare ljuspunkter var att fjärde kvartalet visade en försäljningsökning på hela 7 procent, och att kassaflödet var betydligt starkare än året innan, upp 26 procent till 840 miljoner dollar.

Problemet var vinsten. Att den skulle bli lägre än 2006 var onekligen en besvikelse, inte minst för företagets ledning. Vd Carlo Bozotti skyller i en pressrelease på den svaga dollarn.

- Vi gör tydliga framsteg på flera områden - som mer konkurrenskraftig produktportfölj, ökad produktivitet och bättre kostnadsstruktur, men de finansella effekterna märks inte eftersom den försvagade dollarn absorberar framstegen, säger han.

Enligt honom skulle nettovinsten ha blivit 310 miljoner dollar högre, alltså nära en miljard dollar i stället för 683 miljoner, om dollarkursen hade varit konstant. I så fall hade nettovinsten blivit omkring 25 procent högre än året innan, i stället som nu 10 procent lägre.

Som konsekvens tänker Bozotti försöka sänka såväl kostnader som kapitalbindning ännu mer. Investeringar i nya tillgångar ska i år inte uppgå till mer än 10 procent av försäljningen, lovar han. Under 2004 var den siffran 11,4 procent och året dessförinnan 15,6 procent.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)