JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kretstillverkarna tror på 7,7 procents tillväxt
Under fjolåret ökade världsmarknaden för halvledare med 3,2 procent till 355,6 miljarder dollar, rapporterar halvledarbolagens samarbetsorganisation SIA. För 2008 tror organisationen på 7,7 procents tillväxt.

För sjätte året i rad växte världsmarknaden för halvledare i fjol, från 247,7 till 255,6 miljarder dollar. Det är i linje med tidigare prognoser och årsresultatet visar en liten avmattning i slutet av 2007. Under såväl december som fjärde kvartalet stannade tillväxten kring 2,5 procent jämfört med året innan.

Bland glädjeämnena fanns pc-marknaden, dit 40 procent av alla halvledare går, som ökade med 14 procent, och mobilmarknaden som ökade med 20 procent. Pc-sidan väntas fortsätta öka med 12 procent i år, medan mobilerna tros stanna vid 10-15 procents tillväxt.

Inom konsumentelektronik ökar antalet sålda MP3-spelare med omkring 20 procent per år, digitalkameror med lika mycket och LCD-tv med 50 procent per år. Här är dock prispressen mycket kraftig, så det blir inte alls lika hög tillväxt för de ingående halvledarna.

Prispressen gäller i synnerhet minnen. I fjol såldes dubbelt så många DRAM räknat i antal bitar som i fjol, men i pengar räknat minskade försäljningen med över 7 procent eftersom priset föll med nära 40 procent per krets. På NAND-flash var utvecklingen nästan lika tuff - ett prisfall på 14 procent gjorde att ökningen i antal på 46 procent stannade i en ökning i pengar på 26 procent.

För 2008 hoppas organisationen att prisfallen inte ska bli fullt så dramatiska. Efterfrågan spås fortsatt god från nyckelsegment, och om bara energikostnaderna hålls i schack och ränteproblemen i USA inte eskalerar så menar organisationen att en tillväxt på 7,7 procent är fullt realistisk.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus