JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Falska komponenter omsätter miljarder

Falska komponenter har blivit ett gissel. Den som inte beställer sina komponenter direkt från en tillverkare eller via en seriös distributör kan inte vara säker på vad som döljer sig innanför skalet. Det hävdade Joe Tumilty på Retronix när han besökte mässan Elektronik-EP i veckan.
Skotska Retronix är egentligen specialiserat på återanvändning av komponenter i olika former. Företaget har jobbat länge i branschen och på senare år har man sett att falska komponenter blivet ett allt större problem, vilket lett till att Retronix numera också kan stå till tjänst med att kontrollera vad som verkligen döljer sig under skalet på komponenterna.

– Falska produkter är ett stort problem idag. Man räknar med att 80 procent av alla varor från södra Kina är falska. Det gäller allt från elektronikkomponenter till kläder och Rolexklockor, säger Joe Tumilty, Europaansvarig på Retronix.

Det finns många varianter av falska påhitt. Ett är att helt enkelt skrapa bort märkningen på en billig krets, för att sedan märka om den till en dyr. Vips går den att sälja för 20 dollar istället för 2 dollar per styck. Ett annat lukrativt alternativ är att sälja kapslar utan kisel inuti.

– Ytterligare ett problem är att många kretsar återvinns på ett olämpligt sätt. I Kina sitter människor på gatan och värmer kretskorten över öppen eld för att få bort komponenterna som sedan ska återanvändas. Inte bara komponenterna blir förstörda, utan även människorna som andas in de giftiga ångor, säger Joe Tumilty.

För att råda bot på detta har Retronix investerat i en hel mängd resurser för att hitta felaktiga komponenter. Med hjälp av röntgen avgör man om det över huvud taget finns kisel i kapseln eller inte, medan bly spåras med XRF-analys. Elektriska tester säkerställer både om rätt kisel ligger i en kapsel och om kretsen fungerar som den ska. Även andra icke-förstörande tester finns att tillgå och ibland lättar man till och med på locket för att kika vad som finns inuti. Den sistnämnda åtgärden innebär dock att kretsen måste slängas.

– Allt fler anlitar oss för att kontrollera vad de köpt. Ibland testar vi alla komponenter i en sändning. Ibland tar vi bara stickprov, säger Joe Tumilty.

Enskedeföretaget HCM Elektronik representerar Retronix i Sverige.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)