JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson gör tre-Armad plattform för multimediamobiler

Morgondagens multimediamobiler ska klara tv och video i hög kvalitet, spel och användargränssnitt i 3D och ha kameror med 12 Mpixels upplösning. I varje fall om de byggs på Ericssons plattform U500 som lanseras idag.
Med U500, utvecklad av Ericssons plattformsbolag i Lund, erbjuder företaget rejält med muskelkraft till morgondagens mobiltelefoner - terminaler som mer liknar handdatorer och som tar vara på mobilnätens multimediemöjligheter. Plattformen stöder extra bred VGA-display med 800 x 480 pixlar, stillbildskamera med 12 Mpixel, video och tv-tittande med hög kvalitet och därtill 3D-möjligheter för såväl spel som användargränssnitt. Ljud i CD-kvalitet utlovas också.

Plattformen är byggd kring tre Arm11-processorer med tillhörande acceleratorer. En av dem hanterar grafikfunktionerna tillsammans med en Open GL-programmerbar grafikprocessor. En annan är integrerad på samma chips som basbandsprocessorn. Resultatet är enligt Ericsson en plattform som är mindre, effektsnålare och mer kostnadseffektiv än något annat på marknaden.

- Med U500 kommer Ericsson att bibehålla sin ledande position på massmarknaden för mobil multimedia i flera år framöver, kommenterar Robert Puscaric, chef för Ericssons plattformsverksamhet, i ett pressmeddelande.

Plattformen blir kommersiellt tillgänglig under första halvan av nästa år.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)