JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Såddkapital till EDA-företaget Ansyn

Linköpingsföretaget Ansyn, som utvecklar ett verktyg som lyfter analogkonstruktionen till ”VHDL-nivå”, har tagit in två miljoner kronor i såddkapital. Företagets verktyg Analog Dimensions kan användas för att optimera analoga integrerade kretsar som AD-omvandlare, filter och förstärkare.
Pengarna kommer från det lokala riskkapitalbolaget Rendera Såddkapital och de två privata investerarna Svein Anders Tunheim (grundare av Chipcon som köptes av Texas Instruments 2005) samt Leif Söderström (grundare av Svenska Grindmatriser, numera SGA).

– Det är kul att få in två så erfarna personer i bolaget. De är välkända i Norden och vi får tillgång till deras kontaktnät, säger Emil Hjalmarson som startade företaget tillsammans med Robert Hägglund för ett drygt år sedan.

Hittills har Ansyn som snart består av fyra personer klarat sig på intäkter från konsultverksamheten. Den har baserats på den första, interna versionen av Analog Dimensions. Konsultverksamheten har samtidigt varit en möjlighet att få feedback från kunder som Linköpingsgrannen Sicon men även från flera stora halvledarbolag.

För att skynda på utvecklingsarbetet av Analog Dimensions och dessutom få resurser till försäljning och support behövdes det mer pengar. Ett första steg var att ta in två miljoner kronor men på sikt räcker inte det särskilt långt.

– Vi har som mål att ta in mellan 20 och 30 miljoner kronor inom ett år.

Den första kommersiella versionen av företagets EDA-verktyg Analog Dimensions lanseras i slutet av mars, säger Emil Hjalmarson.

– Den blir betydligt mer fristående än den version som vi hittills använt. Kunderna ska inte behöva ha kontakt med oss för att använda programmet.

En hel del tid har därför gått åt till att anpassa gränssnittet mot andra EDA-verktyg så att det fungerar smärtfritt liksom att förbättra användargränssnittet. Analog Dimensions ska fungera ihop med verktyg från Cadence, Mentor och Synopsys.

Analog Dimensions innehåller bland annat optimeringsalgoritmer som anropar en Spiceliknande simulator. I optimeringsalgoritmerna sätter man upp vilka parametrar som ska optimeras samt vilka prestandakrav som ska uppnås. Det är i princip samma prestanda man kan mäta i vanliga Spice men i Analog Dimensions kan man också mäta och optimera på andra parametrar som till exempel kretsarean.

Läs reportaget från augusti 2007 om Ansyn (länk)

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)