JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 5 juni 2020 VECKA 23
På mässan Mobile World ska brittiska Arm visa upp en prototyp till en mobiltelefon baserad på Googles plattform Android. Det hävdar nyhetsbyrån Reuters, men varken Arm eller Google vill kommentera uppgiften.

Inför jättemässan Mobile World Congress nästa vecka surrar det av mer eller mindre trovärdiga rykten. Bland de ihärdigare är att den första mobilen baserad på Googles plattform Android kommer att visas upp, eller åtminstone en prototyp. Nyhetsbyrån Reuters pekar ut brittiska processorbolaget Arm och säger att enligt en källa nära Arm ska det finnas en Android-prototyp i Arms monter på mässan. Både Arm och Google väljer dock att ligga lågt och inte kommentera ryktet.

Android-projektet, baserat på öppen källkod, lanserades i november av Google och 33 partners. Ryktena gick höga redan före den lanseringen, men någon prototyp har inte synts till, än mindre någon färdig telefon.

Mobile World Congress ser annars ut att slå alla rekord i år. Förra årets besökarsiffra på 55 000 personer kommer sannolikt att överskridas, och allt fler utställare lockas att delta. Förutom de stora telekombolagen och teleoperatörerna är uppslutningen massiv från halvledar- och andra komponentbolag, test- och mätföretag, kontraktstillverkare och konsulter, liksom från innehållsleverantörer, tv-bolag, intresseföreningar och lobbyister.

Från Sverige deltar ett 50-tal företag från Ericsson och nedåt i storlek. Ett trettiotal av dem står i en monter arrangerad av Exportrådet, se artikel (länk).

LTE - Long Term Evolution, blir att döma av förhandsinformationen ett av årets bärande teman. Ericsson, Nokia-Siemens, Alcatel och Huawei kommer alla att visa upp LTE-utrustning i varierande grad av färdighet. Ericsson demonstrerade redan förra året en LTE-prototyp, vilket rönte stor uppmärksamhet.

Wimaxlägret kommer förstås också att vara på plats, men har i förhandsdiskussionerna inte varit lika högljudda som LTE-anhängarna.

Mobil-tv blir ett annat tungt tema. Precis som i fjol hävdar entusiasterna att nu, i år, kommer genombrottet. Denna gång ska dock en stort interoperabilitetsdemonstration äga rum med standarden DVB-SH, en hybrid mellan satellit- och marksänd mobil-tv.

På mobilsidan väntas en rad nyheter inom multimedia, såväl inom hårdvara som mjukvara. Ett tydligt tecken är att Ericsson precis lanserat två plattformar för multimediemobiler, U500 och U380 (länkar).

Elektroniktidningen finns på plats i Barcelona och kommer att bevaka mässan löpande.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)