JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Svenska Flexenclosures lösning för att minimera bränsleförbrukningen i basstationsanläggningar blev utsedd till bästa innovation inom infrastruktur när 2008 års Mobile Innovation Global Awards delades ut på mässan Mobile World i Barcelona.
Att driva avlägset belägna basstationer med vindkraft och solenergi är inget nytt. Men ska driften optimeras krävs därtill intelligent styrning. Det är vad Flexenclosures gör. Det lilla svenska företaget med bas i Lidköping vann härom kvällen det prestigefyllda Mobile Innovation Global Awards, i klassen mest innovativa infrastruktur. Priset delas ut av mobilföretagens samarbetsorganisation GSMA, som också arrangerar hela Mobile World Congress. Flexenclosures var enda svenska vinnare.

- Det är oerhört stort för oss. Idag har vi haft besök av en rad högt uppsatta personer hos operatörer vi inte haft kontakt med tidigare - de hade aldrig kommit om vi inte fått priset, berättar James Kan i Flexenclosures monter.

Med lösningen, kallad E-site, hävdar företaget att bränslekostnaderna för en basstationsanläggning kan minskas med 80 procent. Med tanke på att bränslet är den största enskilda utgiftsposten för operatörerna, högre än kostnaden för själva basstationen under dess livslängd, så är det en synnerligen viktig siffra.

Styrdatorn, kallad Diriflex, mäter hur väl batterierna som driver basstationen är laddade, och använder information från väderutsikter och historiska data om trafikbelastning för att räkna ut när generatorn behöver startas. Tanken är att låta sol- och vindkraft ladda batterierna så långt som möjligt, och bara använda diesel när det är absolut nödvändigt.

Flexenclosures har sina rötter i en containertillverkare, och har tidigare gjort speciallösningar för helt andra branscher. För några år sedan började man jobba med Ericsson, och för ett år sedan startades Flexenclosures som fristående bolag. Förutom huvudkontoret i Lidköping finns säljkontor i Norrköping och Stockholm, samt i Estland.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)