JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Det blir troligen inget av kinesiska Huaweis planer på att köpa in sig i amerikanska 3Com. Den amerikanska regeringen anser att 3Coms teknik är alltför viktig för nationens säkerhetsintressen för att ingå i en affär med så starka kinesiska intressen. Enligt tidningen Wall Street Journal kan ärendet få stor betydelse för framtida försök från internationella företag att investera i amerikansk teknik.
I september accepterade datakomföretaget 3Coms aktieägare ett uppköpsbud på 2,2 miljarder dollar från riskkapitalbolaget Bain Capital och kinesiska Huawei. Planen var att det kinesiska företaget skulle äga 16,5 procent av 3Com, och Bain resten.

Nu ser den affären ut att gå om intet, eller i varje fall skjutas på framtiden. Budet har dragits tillbaka efter påtryckningar från den amerikanska regeringens kommitté för utländska investeringar, CFIUS (Committee on Foreign Investments in the US). Enligt Wall Street Journal var signalen från CFIUS tydlig - den amerikanska regeringen skulle inte godkänna affären eftersom Huaweis inflytande kunde innebära en risk för amerikanska statshemligheter att hamna i utländska händer. CFIUS ansåg att Huawei hade alltför starka band till den kinesiska regeringen för att affären skulle vara acceptabel.

Att en stor del av 3Coms försäljning går till det amerikanska försvaret är ingen hemlighet. Men exakt vilken teknik från 3Com som stoppade affären är inte känt. Enligt Wall Street Journal sade sig Bain och Huawei vara villiga att knoppa av försvarsdelen av 3Com, men det blidkade inte CFIUS.

Händelsen kan enligt tidningen få stor betydelse för kinesiska och andra icke-amerikanska ambitioner att investera i amerikanska teknikbolag. Många kinesiska företag har gott om pengar i kassan, och dessa kan nu i högre utsträckning än tidigare komma att leta investeringar i andra länder. Amerikanska bolag i behov av pengar kan också få det svårare att hitta investerare. Den uteblivna affären kan också innebära bekymmer för amerikanska företag som vill etablera sig i Kina, som nu kan möta politiskt motstånd, skriver tidningen.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)