JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sony och Sharp går ihop om LCD

De japanska elektronikjättarna Sony och Sharp ska starta en gemensam produktion av LCD-paneler från och med nästa år. De båda bygger en fabrik tillsammans i Japan som ska stå klar 2010.
Marknaden för LCD-skärmar för tv och datorer växer kraftigt, men de två japanska bolagen möter allt hårdare priskonkurrens från kollegor i Taiwan och Korea. Att Sony och Sharp gör gemensam sak är en del i en våg av nya allianser, skriver tidningen Wall Street Journal.

Enligt avtalet ska Sharp stycka av LCD-produktionen i Sakai utanför Osaka och starta ett bolag ihop med Sony i april 2009. Sharp ska äga 66 procent och Sony resten. Fabriken i Sakai ska byggas upp med Sharps teknik och väntas få en kapacitet på 72 000 enheter per månad. Vilka typer av paneler och vilka storlekar det handlar om är inte offentliggjort. Inte heller några finansiella detaljer om sammangåendet. Dock har Sharp tidigare berättat att dess fabrik är en investering i storleksordningen 22 miljarder kronor.

Sony köper för närvarande sina LCD-paneler från ett med Samsung samägt bolag. Avtalet med Sharp minskar utsattheten och ger större möjligheter till stabil försörjning av paneler till den växande LCD-tv-marknaden.

Tidigare har två andra japanska jättar, Matsushita och Hitachi, bildat ett annat gemensamt LCD-produktionsbolag kallat IPS Alpha Technology. I detta företag, som bygger en fabrik bara snäppet mindre än Sharp-Sonys,  är numera Matsushita ägare efter en affär värd 400 miljoner kronor. Matsushita, en av världens största producenter av plasma-tv, satsar uppenbarligen också hårt på LCD-tekniken.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)