JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gigahertz i Göteborg - inbyggnad i Stockholm

Nästa vecka samlas ledande forskare inom gigahertzteknik i Göteborg, samtidigt som kollegorna inom inbyggda system har sin samling i Stockholm

Produkter och halveldare för höghastighetselektronik, och dess tillämpningar, är temat för Gigahertz Symposium (länk) som äger rum på Chalmers 5-6 mars. Grundtanken är att blanda erfarenheter från akademi, forskninginstitut och industri, och diskutera färska framsteg i informella grupper.

De inledande presentationerna handlar om morgondagens trådlösa kommunikation, vilka krav som ställs på ingående komponenter och hur de ska konstrueras och verifieras. Stark tonvikt ligger på effektförstärkarna. Effektförstärkare är också ett av de fyra temana för eftermiddagen, jämte mikrovågssystem, mikrovågskomponenter och terahertzteknik.

Även under dag två är effektförstärkare ett av temana, här jämte antenner, mätteknik och presentationer av entreprenörsföretag inom gigahertzområdet.

I Stockholm möts samtidigt industri och akademi inom ett närbeläget område, nämligen inbyggda system, under Swedish Embedded Systems Meeting 2008 (länk). Symposiet är arrangerat av forskarskolan Artes, som fått 100 miljoner kronor av Stiftelsen för strategisk forskning. En del av resultaten från den satsningen ska presenteras här.

På konferensen deltar representanter från Ericsson, Saab, Volvo och ABB, forskningsinstitutet Sics samt Mälardalens högskola, Chalmers, Halmstads högskola, KTH och Lunds universitet. Därtill bidrar forskningsfinansiärerna SSF, Vinnova och Vetenskapsrådet med sin syn på framtiden. 

 

Noterbart är att arrangörerna av dessa evenemang har valt helt olika vägar för finansieringen. Gigahertzsymposiet sponsras av en rad branschföretag Agilent, Rohde & Schwarz, National Instruments, Anritsu och Ageto MTT. Inbyggnadskonferensen å andra sidan bekostas helt och hållet av Artes själv.  

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus